Ontruiming 'Roma Pit' aangehouden voor gesprek
07 Feb 2014, 00:00
foto
Goudzoekers in de omgeving van 'Roma Pit' in Brokopondo.


De ontruiming van Roma Pit, waar goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp bezig zijn met mijnbouwactiviteiten, is aangehouden. Donderdag was aanvankelijk meegedeeld dat binnen 48 uur de ontruiming zou plaatsvinden. Besloten is om vandaag een gesprek te hebben met de goudzoekers in het Perscentrum van het kabinet van de president.

Hoewel er nagenoeg vijftig consultaties zijn gehouden met de bewoners en leiding van Nieuw Koffiekamp, blijkt het probleem niet opgelost te zijn. De commissie Ordening Goudsector (OGS) had de goudzoekers een ander gebied aangewezen, maar niet iedereen heeft hier gebruik van gemaakt. Een deel van de goudzoekers is in het gebied gebleven.

Enkele maanden geleden is aan de kapitein en de goudzoekers meegedeeld dat ze het gebied moeten verlaten. Toen dit niet het geval bleek te zijn, werd de politie ingeschakeld die zou moeten ingrijpen. De goudzoekers uit het gebied vinden dat zij het recht hebben om te mijnen bij 'Roma Pit'. Rosebel Gold Mines/Iamgold heeft te kennen gegeven het gebied nodig te hebben voor mijnactiviteiten. Coalitieleider Ronnie Brunswijk werd ook ingeschakeld en hij beloofde te zullen bemiddelen, maar is niet naar Nieuw Koffiekamp geweest. Er is veel achter de schermen gebeurd, waarbij uiteindelijk besloten is om met de mensen te praten. "Wij hopen dat er een oplossing komt", zegt een woordvoerder van de goudzoekers aan Starnieuws.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May