Nieuwe legerleiding moet achterstand wegwerken
05 Feb 2014, 03:00
foto
De legertoppers die bevelhebber Ronni Benschop moeten bijstaan. Van links naar rechts: kolonel Adolf Jardim (plaatsvervangend bevelehbber) en de luitenant-kolonels Egmond Letterboom (chef staf), Henri van Axeldongen (landmacht), Tjark Ristie (Militaire Politie), Robert Kartodikromo (Luchtmacht) en Marino Acton (Marine).


De vernieuwde legerleiding die dinsdag werd gepresenteerd in de Memre Boekoe Kazerne, heeft diverse taken meegekregen om de achterstand weg te werken. De formatie van het leger moet ook worden aangepakt. President Desi Bouterse zei dat allang gesproken wordt over de uitbreiding van de rangen. Nu is de rang van brigade-generaal geïntroduceerd voor legerleider Ronni Benschop. Dit is ook in overeenstemming met de regio. De nieuwe legerleiding moet ervoor zorgen dat de communicatie en discipline worden hersteld. De achterstand die opgelopen is, moet worden weggewerkt.

Luitenant-kolonel Adolf Jardim is bevorderd tot kolonel en benoemd tot plaatsvervangend bevelhebber. De overige leden van de legerleiding zijn alleen luitenant-kolonel. Egmond Letterboom is de nieuwe chef staf. Henri van Axeldongen is commandant Landmacht geworden. Tjark Ristie is commandant Militaire Politie, Robert Kartodikromo is commandant Luchtmacht en Marino Acton heeft de leiding van de Marine.

De president bedankte de voormalige legerleider, kolonel Hedwig Gilaard, voor het werk dat hij heeft verzet. Bouterse merkte op dat het niet gemakkelijk is geweest om het Nationaal Leger de eerste jaren te leiden, nadat de regering in 2010 aan de macht kwam. Vijftien jaar lang is het leger sterk verwaarloosd geweest. Nu de baton is overgedragen aan Benschop, moet het veiligheidsbeleid onverkort worden voortgezet en het leger moet zowel nationaal als internationaal, zichtbaar zijn. Er moet hard aan gewerkt worden om het Nationaal Leger op niveau te brengen met inzet van personeel, materieel en middelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May