Bouterse: Juridische gevolgen besluit Iamgold in studie
04 Feb 2014, 14:15
foto
President Desi Bouterse in gesprek met journalisten vandaag in de Memre Boekoe Kazerne. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse zegt dat de juridische gevolgen nog bestudeerd worden over het besluit van de Canadese multinational Iamgold om niet te investeren in Rosebel Gold Mines vóór 2015. "Wij moeten nog om de tafel gaan zitten hierover en zullen nagaan wat de rechtsgevolgen zijn", zei Bouterse in gesprek met journalisten, na de installatie van de nieuwe legerbevelhebber brigade-generaal Ronni Benschop.

De president deelde mee dat de royalty's van concessies zwaar zijn opgetrokken om te voorkomen dat er gespeculeerd wordt. Dit houdt in dat er veel meer geld in de staatskas zal komen. Of er wordt fors betaald, óf de gebieden moeten worden afgestaan, zodat de jongeren van het binnenland de gelegenheid gegeven wordt om tot productie over te gaan. Zo is ook de houtconcessie van 10 cent naar SRD 20 opgevoerd per hectare. Ook uittreksels van het bevolkingsregister is van SRD 1 opgevoerd naar SRD 5. Bouterse gaf toe dat de uitleg beter moest zijn, want de houtsector is niet correct vooraf geïnformeerd.

Het staatshoofd wees er op dat de kleinschalige mijnbouw veel meer geld binnenbrengt dan de productie van Rosebel. De zaken worden nog bestudeerd. Over de gespannen situatie in Nieuw Koffiekamp, antwoordt Bouterse dat er een betere communicatie moet komen. Hij haalde aan dat zaken beter uitgelegd dienen te worden. Zo worden jongeren in Brokopondo met begeleiding van Grassalco uitgelegd hoe ze concessies moeten aanvragen, waardoor ze niet ineens verrast worden door mensen uit Paramaribo die het gebied op hun naam hebben.

De president zei dat mensen zich al beter scholen, "maar het is nog niet wat het wezen moet." Hij benadrukte dat het grondgebied van de Staat Suriname is. De rechten en plichten dienen beter begrepen te worden. Hij verwacht dat met goede communicatie er een oplossing gevonden wordt voor Nieuw Koffiekamp. Goudzoekers willen niet weg van Roma Hill van Rosebel Gold Mines.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May