Districten krijgen certificaat voor versterkte capaciteit
04 Feb 2014, 01:00
foto
Districtscommissaris Ivonne Pinas ontvangt het level 2 certificaat van minister Stanley Betterson. (Foto: Ramon Keijzer)


De districten Paramaribo, Saramacca, Coronie, Brokopondo en Sipaliwini hebben maandag hun level 2 certificaat ontvangen. Dit houdt in dat de districten versterkt zijn in burgerparticipatie, communicatie, planning, genereren van inkomsten, civieltechnisch en milieutechnisch. Elke afdeling heeft een taakomschrijving, handleidingen en richtlijnen en is door het projectbureau Decentralisatie en consultants getraind en voorzien van meubilair en apparatuur.

De ceremonie vond plaats in de trouwzaal te Combé in het bijzijn van de district commissarissen, vertegenwoordigers van de districtsraden, de leiding van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, de minister Stanley Betterson en zijn collega Andy Rusland van Financiën, staf van de Programma Implementatie Unit van het DLGP programma en staf van de districten.

De tasks managers hebben versterking van de districten toegelicht, waarna directeur DLGP Bas Ahmadali een algeheel beeld gaf en de stand van zaken behandelde. Hij benadrukte dat het om een capaciteitsversterkingsprogramma gaat en dat de districten hun verdiencapaciteit moeten opvoeren om de ressort- en districtsplannen te financieren. De ideeën die hierover zijn uitgewerkt, zullen binnenkort met de minister van Financiën besproken worden.

Decentralisatie gaat door
Minister Rusland is verheugd met de resultaten die geboekt zijn, maar wijst er op dat er scherper gelet moet worden op de efficiëntie van besteding van de middelen. Ook moeten de burgers betrokken worden bij het meedenken en handelen om op een zuinigere wijze projecten uit te voeren. De directeur DLGP heeft aangegeven hoe door het in eigen beheer uitvoeren van projecten, er hierop wordt ingespeeld.
Minister Betterson bevestigde dat de districten gegroeid zijn. Hij vroeg de districtsleiding om de opgebouwde capaciteit goed te managen, zodat deze geen verloren investering is. Ook moet het verkeerde beeld dat leeft, dat decentralisatie niet doorgaat als de IDB-middelen zijn uitgeput, worden weggewerkt. Hij benadrukte dat er op zijn ministerie een onderdirectoraat Districtsbestuur en Decentralisatie is dat de decentralisatie verder kan coördineren.

De certificatie beschikkingen en rapporten van de PIU zijn uitgereikt aan de districtscommissarissen. Zij merkten op zich enorm trots te voelen met het bereiken van dit resultaat voor hun district. De volgende stap is het uitvoeren van gemeenschapsprojecten tot een bedrag van US$ 4 miljoen in de gecertificeerde districten. Deze projecten zullen in 2014 worden opgeleverd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May