World Wetlands Day herdacht in Coronie
03 Feb 2014, 14:00
foto
Het Coppenamemonding Natuurreservaat (3) is op de Ramsar-lijst opgenomen. (Beeld: Stinasu)


De Afdeling Natuurbeheer van de Dienst ‘s Landsbosbeheer staat ook dit jaar stil bij de viering van World Wetlands Day. In Coronie is vandaag met een presentatie het behoud van de functies van watergebieden nogmaals benadrukt.

Het Noord-Coronie Beheersgebied en de grote zoetwaterzwampen van Coronie zijn internationaal van belang. Er is weer gewezen op de kwetsbaarheid van watergebieden, het behoud en de vele voordelen ervan. World Wetlands Day is bedoeld om een ieder bewust te maken van het belang van watergebieden voor het leven op aarde.

Om de verschillende waarden van wetlands aan te geven, wordt jaarlijks op 2 februari een ander thema bedacht. Voor dit jaar is het ‘Watergebieden en Landbouw: Partners voor Groei.’ Het thema staat parallel met het Internationaal jaar van gezinslandbouw dat de Verenigde Naties heeft uitgeroepen voor dit jaar.

Op 2 februari 1971, nu 43 jaar geleden, tekenden een aantal landen in Ramsar, Iran een verdrag voor het behoud en duurzaam gebruik van watergebieden. Dit verdrag staat bekend als de Ramsar Conventie. Suriname is in 1985 toegetreden tot deze conventie. Het Coppenamemonding Natuurreservaat, waar miljoen migrerende volgens hun voedsel en overwinteringsplaats vinden, is opgenomen op de Ramsar-lijst. Met zijn toetreding heeft Suriname zich verplicht om alle watergebieden in het land te beheren en duurzaam te gebruiken.

Volgens de Ramsar Conventie zijn wetlands: natuurlijke of kunstmatige, permanente of tijdelijke, moeras of waterrijke gebieden, die zoet, brak
of zout zijn, met inbegrip van zeewater waarvan de diepte bij eb niet meer dan 6 meter is. Tot nu toe hebben 168 landen zich aangesloten bij deze milieuorganisatie, waarbij 2.171 sites zijn opgenomen met een grootte van 207.291.271 ha.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May