Brunswijk wil bemiddelen in explosieve situatie Nw.Koffiekamp
02 Feb 2014, 00:00
foto
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk.


De voorzitter van ABOP tevens coalitieleider Ronnie Brunswijk heeft besloten te bemiddelen in het geschil bij Nieuw Koffiekamp. De politie zal goudzoekers uit het dorp verwijderen van Roma Hill dat behoort tot het concessiegebied van Rosebel Gold Mines/Iamgold. De mensen zijn aangemaand om het gebied te verlaten, maar ze weigeren dat categorisch.

Assembleelid Marinus Bee (ABOP/A Combinatie) zegt aan Starnieuws dat hij deze mededeling doet namens zijn partijvoorzitter, die nu in het binnenland is. Verschillende personen en assembleeleden hebben gesprekken gevoerd met de protesterende goudzoekers, maar het is hen niet gelukt de mensen tot andere gedachten te brengen. "Wij gaan niet weg en zullen terugvechten. Wij laten ons niet wegjagen uit het gebied", stelt een woordvoerder van de goudzoekers tegenover Starnieuws. Er is een vergadering belegd in Nieuw Koffiekamp waarbij besloten is niet weg te gaan.

Minister op de hoogte gesteld
Intussen is minister Edward Belfort van Justitie en Politie door de ABOP-top op de hoogte gesteld van de situatie. De bewindsman zal zich verstaan met korpschef Humphrey Tjin Liep Shie, deelt Bee mee. Brunswijk heeft te kennen gegeven dat de situatie niet mag escaleren. Hij komt terug uit het binnenland om met de goudzoekers te praten. Eerder had Brunswijk de mensen ook tot kalmte proberen te manen.

Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector (OGS) heeft eerder aan Starnieuws meegedeeld dat kapitein Wijnerman op de hoogte is gesteld van de ontruiming. Dit gebeurt door de politie, die in opdracht van de procureur-generaal handelt. De woordvoerder van Rosebel Gold Mines/Iamgold, Esther Wielzen, zei eveneens aan Starnieuws dat een zero tolerance beleid gevoerd wordt als het gaat om illegale activiteiten binnen het concessiegebied. Er zijn geen afspraken gemaakt met illegale goudzoekers om te mogen mijnen in het Roma gebied. Rosebel is momenteel bezig om deze mijn gereed te maken voor de eigen productie", stelde Wielzen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May