Regering zal voorstel doen om begroting aan te passen
02 Feb 2014, 03:00
foto


De regering zal bij de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee het college vragen om een aanpassing van de staatsbegroting. ”De begroting ligt al enkele maanden bij het parlement en in de tussentijd zijn er gewijzigde omstandigheden die ons noodzaken de assemblee te vragen om een wezenlijke aanpassing”, zegt Rusland. Over hoeveel de aanpassing zal verschillen met de al ingediende begroting, wil de minister nu niet zeggen.

Toen eind september de begroting was ingediend voor 2014 was deze al met SRD 113,7 miljoen toegenomen ten opzichte van de begroting van 2013. Rusland zegt dat de begroting niet is teruggenomen, maar dat bij de behandeling ervan de regering het parlement zal vragen om de hoogte daarvan nog verder aan te passen. “De veranderingen zullen nogal wat zijn”, zegt Rusland. Hij wijst er op dat de regering bezig is met het uitvoeren van een sociaal programma. Er zijn daarin prioriteitsgebieden die dringend om aandacht vragen. ‘Het is in het belang van de samenleving”, zegt Rusland.

Ook snijden in uitgaven
Op de vraag of de inkomsten van de staat het toelaten dat de begroting ingrijpend wordt aangepast, zegt Rusland dat tegelijkertijd ook een zware aanpassing komt voor wat betreft de uitgavezijde van de regering. De bewindsman benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling is dat er een aanpassingsprogramma wordt uitgevoerd. “We hebben de cijfers bekeken en de regering heeft genoeg mogelijkheden. Het gaat om een reorganisatie waarbij de middelen van de staat efficiënt ingezet moeten worden”, zet Rusland.

De Financiën minister ontkent dat het slecht gaat met het financiële huishouden van de staat. “We hebben geen toverstok, maar kunnen wel ordening creëren in het systeem. Dat is nu gaande en het lukt ons wel. Er is geld om het noodzakelijke te doen, maar ik zeg tegelijkertijd dat we niet altijd van alles kunnen blijven doen”, zegt Rusland. Volgens hem komen betalingen van de staat aan geleverde diensten langzaam maar zeker op gang. “Echter zijn er altijd bijstellingen, waarmee we de druk op de cashflow verlichten hetgeen ons beter in staat stelt om te plannen”, zegt Rusland.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May