Groningen heeft bezwaar tegen opslag oude pesticiden
02 Feb 2014, 07:00
foto
Bewoners van Groningen krijgen informatie over opslag van chemicaliën.


De bevolking van Saramacca heeft bezwaren tegen opslag van oude pesticiden te Dirkshoop in het district Saramacca. Het ligt in de bedoeling dat de afgekeurde pesticiden daar opgeslagen worden om later per container afgevoerd te worden naar het buitenland. Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani zegt aan Starnieuws dat er een bijeenkomst gehouden was om de mening van de plaatselijke bevolking te horen.

Kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) hield het gehoor voor dat landelijk de gevaarlijke pesticiden en andere chemicaliën die 15 tot 20 jaren zijn opgeslagen, opgeruimd worden. Dit is een project dat in samenwerking met de FAO (Wereld Voedsel Organisatie) wordt uitgevoerd. De bedoeling is dat verschillende landen in het Caribisch gebied hun chemisch afval in veilige vaten opslaan waarna deze per schip vervoerd worden naar Europa, waar het afval verder zal worden vernietigd. Om de afvalstoffen tijdelijk te kunnen opslaan totdat deze wordt verscheept, is de medewerking van de bevolking van Groningen gevraagd.

Bezorgd
Volgens Alice Sauers, hoofd dienst bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, gaat het slechts om de vaste landbouwchemicaliën. Sauers gaf de bewoners een beeld van hoe de gevaarlijke middelen op een verantwoorde manier verpakt zullen worden. Zij deelde de mensen mee zich geen zorgen te maken, omdat dit project door speciaal getrainde deskundigen van hier en het buitenland uitgevoerd zal worden.

Tijdens de vragenronde is gebleken dat de bewoners toch ernstige bezwaren hebben tegen het verzoek van het NCCR. De aanwezigen vinden dat het om gevaarlijke middelen gaat en dat deze niet in een woongebied opgeslagen mag worden. De loods die al jaren leeg staat en niet onderhouden is, wekt ook vragen bij de bevolking op. Daarnaast zijn ze bang dat dit voor gezondheidsproblemen kan zorgen voor de ouderen én de kinderen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May