Suriname wil meewerken aan rechtstreeks vliegen naar VS
01 Feb 2014, 08:00
foto


Suriname is bereid om aan de voorschriften en vereisten van de International Civil Aviation Organization (ICAO) en het Amerikaanse Bureau voor Transportveiligheid (TSA) te voldoen om rechtstreeks naar de Verenigde Staten (VS) te kunnen vliegen. Dit zegt minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme. Passagiers die vanuit Suriname naar de VS willen, vliegen nu via Aruba of Guyana om hun bestemming te bereiken.

Rond medio februari zullen TSA-deskundigen een bezoek brengen aan Suriname. Volgens de minister zijn er inderdaad nog wat zaken die in orde gemaakt moeten worden. "Maar de wil is reeds door beide landen getoond met de ondertekening van de Open Sky Agreement op 21 juni van het vorige jaar. Dit stuk moet nog door het parlement worden goedgekeurd", zegt Pinas. Echter is dit niet het enige wat de zaak ophoudt. De ICAO heeft enkele veiligheidsmaatregelen voorgesteld waaraan de Johan Adolf Pengel luchthaven moet voldoen. Zo noemt de minister dat de omrastering van de luchthaven hoger moet en enkele luiken bij de bagageafhandeling moeten dicht. Hieraan wordt er gewerkt.

Soevereiniteit
Naast de ICAO zijn er ook nog maatregelen die Suriname in acht moet nemen volgens de TSA. "Dit agentschap controleert en ziet op zijn manier toe op de naleving van de luchtvaartveiligheid van jouw luchthaven naar de regels van de ICAO, zoals dat nu gebeurt in Guyana en Aruba. Hier ligt wel een stukje gevoeligheid in de materie", meent de minister. Suriname is bereid om met de technische assistentie van TSA te voldoen aan de richtlijnen. "Echter mag dit onze soevereiniteit niet aantasten. Ons luchtvaartbeleid leent zich niet daarvoor. De Nederlandse marechaussee komt hier ook niet om alle KLM-vluchten te controleren", stelt Pinas.

Suriname staat open om, met inachtneming van de internationale luchttransport veiligheidsvoorschriften, de aanpassingen te verrichten zonder zijn eigen identiteit te verliezen. "We zijn bijna zover om vluchten vanuit de Pengel luchthaven wel rechtstreeks te doen plaatsvinden naar de VS. Het doel van het bezoek van de deskundigen van TSA is om zaken over de rechtstreekse vluchten vanuit Suriname naar Miami te bespreken", legt de bewindsman uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May