Miranda maakt zich zorgen over kaalkap in Para
01 Feb 2014, 00:00
foto
Vrachtwagens met zware houtblokken die vastgebonden zijn met kettingen te Tibiti. (Foto: Raoul Lith)


Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda is blij met de komst van de controlepost Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) in het Tibiti-gebied. “Deze gaat een positieve bijdrage leveren. Het was hier eerder echt een warboel. Er is letterlijk veel letterhout weg gesjouwd. En dat wordt per kilo verkocht”, zegt Miranda. Volgens hem gaat het behoorlijk mis in het gebied. “Maak een vlucht in een helikopter boven Para. Je zal dan zien dat grote delen kaal zijn gekapt”, zegt de districtscommissaris.

Miranda zei dat de vrachtwagens gecontroleerd zullen worden op illegaal transport van hout. In het district zijn er 55 concessiehouders die werken op een totaal uitgegeven concessie van ongeveer 203.000 hectare. De dc vraagt ook de aandacht van de SBB en de minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer om er op toe te zien hoe het transport van de houtblokken plaatsvindt. ”Jullie hebben de controle over hoe en hoeveel hout weggaat. Ook hoe die trucks eruit moeten zien”, geeft de dc aan. Hij merkt op dat de kettingen waarmee de houtblokken worden vastgemaakt niet voldoende zijn.

Aandacht voor zorgpunten
“God houdt echt van dit land. Heeft u een beeld van wat er zal gebeuren met mijn kinderen in Tibiti en Pikin Saron als die ketting snijdt. Dat is levensgevaarlijk”, waarschuwt Miranda. Volgens hem moet er ook met de concessiehouders worden gesproken. “Maar er moet ook een periode komen van stoppen met praten en beginnen met doen”, stelt de dc.

Relyveld zegt dat de zorgpunten van de dc zeker zijn volle aandacht hebben. Volgens de bewindsman gaat de nieuwe controlepost echt tot zijn recht komen. “Onderweg reden we langs een paar concessies. Het doet pijn als je houtblokken langs de weg ziet rotten. Zo’n boom neemt ongeveer 25 jaar om te groeien en dan wordt het gekapt. Verder gebeurt er niets mee”, stelt Relyveld. Volgens hem komt er met de opening van de controlepost hier verandering in. Ook van de lokale gemeenschap vraagt de bewindsman ondersteuning om duurzaam om te gaan met het bos.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May