Bouterse biedt oplossingen voor armoede en ongelijkheid
31 Jan 2014, 01:00
foto


Het kan er bij president Desi Bouterse niet in dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog steeds te maken hebben met armoede en ongelijkheid, terwijl de landen een overvloed hebben aan natuurlijke hulpbronnen en kennis.
Op de staatshoofdenbijeenkomst van Celac (Caribische en Latijns-Amerikaanse gemeenschap) heeft Bouterse enkele oplossingsmodellen aangedragen voor deze problemen. Belangrijk vereiste is een hechte samenwerking tussen Celac, Unasur en Caricom stelde Bouterse. Hoofdthema's van bespreking op de bijeenkomst in Cuba waren armoedebestrijding en ongelijkheid.


De oorzaak van armoede zit in de beperkte toegang tot technologie en educatie, gebrek aan geld en weinig of helemaal geen politieke inspraak. De Celac heeft het vermogen om af te rekenen met de armoede, gaf Bouterse aan. "We moeten eerst een inventarisatie maken van al onze potenties. Daarna moeten al de aanwezige natuurlijke hulpbronnen duidelijk in kaart gebracht worden", stelde Bouterse voor. "De verzamelde informatie zal dienen als basis bij het opstellen van een effectief plan."

Hechte samenwerking regio
Bouterse voegde toe dat in Unasur-verband al gewerkt is aan concepten over hoe om te gaan met de natuurlijke hulpbronnen. "Aangezien Suriname voorzitter is van de Unasur gaan wij een hechte samenwerking met Celac promoten. Dit moet de vooruitgang van de regio ten goede komen en het langs elkaar werken aan dezelfde doelen voorkomen." Bij al de plannen moet rekening gehouden worden met de klimaatsveranderingen, voegde Bouterse toe. Ter illustratie haalde hij aan de hagelbui in Suriname en de stormen die enkele eilanden in het Caribisch gebied geselden. Dit is één van de oorzaken van het inkrimpen van de toerismesector. Volgens Bouterse ligt de afname ook in de reiskosten die door de Westerse landen bepaald worden. "Hun inkomsten komen in gevaar en in dit kader zou er een 'Celac Caricom initiative' moeten komen" gaf Bouterse aan.

Vredeszone
Bouterse stelde voor dat er een regionaal onderhandelingsorgaan opgezet wordt. Dit is nodig om een aantrekkelijker investeringsklimaat te helpen creëren en de onderhandelingspositie te verbeteren. Om het gebrek aan financiën op te lossen moeten de bankinstellingen en andere financiële instanties in de regio op elkaar afgestemd zijn. De toegang tot educatie kan vergemakkelijkt worden door de opgedane kennis en verworven technologie met elkaar te delen door academische opleidingen in de regio voor elkaar open te stellen.

Bouterse juichte het toe dat op de vergadering is besloten om geheel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied uit te roepen tot vredeszone. "We moeten niet vergeten dat de oude kolonisators niet altijd op één lijn staan met onze visies bij armoedebestrijding. Van elkaar afhankelijk zijn, moeten we niet als een probleem bezien. Globalisatie leert ons dat de tijd dat enkele landen over anderen domineren, voorbij is."
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May