Staatsolie voert energie-vermogen op door grote vraag
30 Jan 2014, 06:00
foto
Staatsolie-plant te Tout Lui Faut. (René Gompers)


Naast het uitbreiden van de raffinaderij is Staatsolie bezig het vermogen om energie op te wekken, te vergroten. De Staatsolie Power Compagny Suriname (SPCS) heeft met het oog op de grotere behoefte van de nieuwe raffinaderij, de grote landelijke ontwikkelingen, en het groeiende tekort aan elektriciteit, besloten het huidige vermogen op te voeren. Met de installatie van twee nieuwe generatoren wordt de opwekcapaciteit van 28 megawatt alvast vergroot naar 62. Het energiebedrijf streeft ernaar om de nieuwe machines op 25 februari op te starten.

Arnie Kleiboer, operations manager van SPCS, hield woensdag een presentatie over de expansie van het energiebedrijf. Hij maakte met cijfers duidelijk dat de elektriciteitsbehoefte van Paramaribo en omgeving groter is dan aangeboden wordt. Er wordt 193 megawatt elektriciteit geproduceerd: Afobakka levert honderd megawatt, EBS 65 en SPCS 28. De vraag naar stroom ligt rond de 213 megawatt. Rosebel Gold Mines/Iamgold heeft 24 megawatt nodig en Groot Paramaribo & omgeving, 189 megawatt.
"Daarnaast komt bij kijken dat als Iamgold gaat uitbreiden, er nieuwe mijnbouwbedrijven bijkomen en andere grote projecten", merkte Kleiboer op. "Het is dus noodzakelijk dat we nu al beginnen aan een oplossing zodat we te allen tijde voldoende capaciteit hebben".

Op volle toeren
EBS is continu bezig zijn vermogen te vergroten. Bij Afobakka gaat dat moeilijker gaf Kleiboer aan. "Er wordt zoveel water getrokken waardoor het waterniveau daalt. Daarnaast heb je dat de regenval niet regelmatig is." Om aan de vraag te blijven voldoen hebben alle drie energiebedrijven hun onderhoudsbeurten overgeslagen. De uitbreiding van SPCS heeft US$ 74 miljoen gekost. Daarmee worden de opwek- en transmissiecapaciteiten bekostigd. De extra opgewekte stroom zal ook worden aangesloten op het EBS-net.

SPCS levert niet alleen elektriciteit maar ook stoom voor de olieverwerkingsprocessen. De nieuwe raffinaderij heeft 20 megawatt nodig en veel meer tonnen stoom dan nu het geval is. De 'oude' raffinaderij verbruikt 1 megawatt. De krachtcentrale heeft ruimte genoeg om nog vier generatoren te installeren.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May