Gros naturalisatie aanvragen van laag opgeleid kader
29 Jan 2014, 01:00
foto


Het merendeel van de aanvragen van buitenlanders om tot Surinamers genaturaliseerd te worden betreft laag opgeleiden. Van de aanvragers heeft meer dan de helft geen opleidingsniveau gelijk gesteld aan het Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (Mulo).

Assembleelid Ganeshkoemar Kandhai (NF/VHP) wil dat het verlenen van de Surinaamse nationaliteit voortaan wordt afgestemd op een uitgestippelde bevolkingspolitiek. De meeste aanvragers zoeken en vinden werk in de landbouwsector en de praktische bouw. Volgens de parlementariër vormt deze trend een gevaar voor de eigen markt.

Kandhai vindt dat vanuit de regering en met name het ministerie van Buitenlandse Zaken een gedegen bevolkingspolitiek als beleid moet worden geformuleerd. “We hebben ook wel aanvragen van hoger opgeleiden, maar het merendeel is van laag opgeleiden. In beide gevallen is afstemming nodig met een bevolkingspolitiek. We zouden eerst moeten kijken wat onze behoefte is op de arbeidsmarkt, wat hebben we zelf in huis en waar zetten we de mensen in, zodat we onze eigen arbeidsmarkt ook beschermen”, verduidelijkt de volksvertegenwoordiger tegenover Starnieuws.

De parlementariër sprak dinsdag tijdens de behandeling van de ontwerpwet voor het naturaliseren van 50 buitenlanders, in De Nationale Assemblee. Hij vroeg de regering een duidelijk overzicht te geven van het aantal genaturaliseerden per jaar. In 2013 zijn via het parlement 200 buitenlanders genaturaliseerd. Volgens Kandhai zijn het er veel meer als de aanvragen die rechtstreeks via de procureur-generaal en de president lopen, worden meegeteld. Het gaat daarbij vooral om buitenlandse vrouwen die in het huwelijk treden met een Surinaamse man en langs die weg de Surinaamse nationaliteit aanvragen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May