Tientallen arrestaties bij botsingen in Brazilië
27 Jan 2014, 04:00
foto
Een vreedzaam protest tegen het WK in Brazilië is uitgelopen tot vandalisme. (Foto: AFP)


De politie in de Braziliaanse stad Sao Paulo heeft 128 mensen gearresteerd tijdens botsingen na een demonstratie tegen de Wereldkampioenschappen (WK) voetbal die dit jaar in het land worden gehouden.

Er is schade toegebracht aan winkels, banken en een politievoertuig. Het geweld heeft de autoriteiten ertoe gedwongen een aantal van de geplande festiviteiten in verband met de 460ste jaardag van de stad te annuleren.

Eerder waren al zo’n 2.500 mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de kosten die de organisatie van het WK met zich meebrengen. Ze hebben met wapperende vlaggen en spandoeken gemarcheerd door het centrum van Sao Paulo. De demonstranten zongen: "Er zal geen WK zijn." Andere Brazilianen protesteerden op Twitter en zeiden: “Fifa ga naar huis.” In Rio de Janeiro en andere steden waren er soortgelijke kleine protesten.

"Wij zijn tegen de miljoenen en miljoenen dollars die worden besteed voor het WK," zei universiteitsstudent Leonardo Pelegrini dos Santos aan het persbureau Associated Press. "Het is geld dat moet worden geïnvesteerd in een betere gezondheid en onderwijs en beter vervoer en huisvesting."

Vandalisme
Het vreedzaam protest werd zaterdag ontsierd door enkele daden van vandalisme, die veranderden in botsingen met de politie. Sommige demonstranten vielen een lege politieauto aan en probeerden deze te kantelen, terwijl anderen een andere auto in brand staken. De vandalen hebben ook banden in de fik gestoken en banken en andere bedrijven tot doelwit van hun aanval gemaakt.

Bij een protest in de buurt van het WK-stadion in Natal, een stad in het noordoosten van Brazilië, heeft de politie ook vijftien mensen in de boeien geslagen. Vorig jaar gingen meer dan een miljoen mensen in tientallen Braziliaanse steden de straat op om te demonstreren tegen de slechte openbare diensten, de corruptie en de hoge kosten van het WK.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May