Staking havenarbeiders Chili beëindigd
27 Jan 2014, 02:00
foto
Gedurende drie weken lag de export in Chili vrijwel stil door een staking van havenarbeiders. (Foto: Reuters)


Havenarbeiders in Chili hebben hun staking beëindigd. Hun drie weken durende actie heeft grote schade toegebracht aan de export en daarmee de economie. Vooral de groente- en fruitexport is zwaar getroffen.

De verlammende staking was het gevolg van een looneis van de havenarbeiders. Sergio Vargas, een woordvoerder van de havenarbeiders, zei dat ze het werk zondag zouden hervatten als er een overeenkomst was getekend met de havenbedrijven.

Er is een eenmalige uitkering overeengekomen voor de half uur lunchpauzes die sinds 2005 niet zijn uitbetaald. De arbeiders van verschillende havens hebben sinds 3 januari het werk neergelegd. Er is voor miljoenen dollars schade toegebracht aan de groente- en fruitexport van Chili.

Verdere schade voorkomen
Vargas vertelde dat de directies van de havenbedrijven de overeenkomst hebben ondertekend. "Het was een lange strijd voor havenarbeiders in Chili. Het is een grote overwinning. We gaan terug aan het werk ,” zei hij tegen CNN Chili.
De regering heeft zaterdagmorgen vroeg een akkoord bereikt met de vakbondsleiders. Zij heeft toegegeven aan de eisen en zal met terugwerkende kracht de lunchpauzes van de afgelopen negen jaar betalen. Vargas zei dat de vakbonden erop hadden aangedrongen dat de havenbedrijven de overeenkomst ook zouden tekenen, alvorens de staking zou worden beëindigd.

De eenmalige uitkering zal rechtstreeks worden betaald aan de werknemers en komt dichtbij de eisen die de vakbondsleiders hadden gesteld. In een verklaring zeiden de havenbedrijven dat het in hun belang was “om te voorkomen dat er verdere schade wordt toegebracht aan de kleine en middelgrote boeren, vervoerders, douanebeambten, importeurs en exporteurs, en werknemers uit verschillende sectoren - met inbegrip van de havens - die zijn verhinderd te werken." Intussen heeft de Chile Fruit Growers Federation laten weten dat zij ingenomen is met het akkoord.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May