Goudzoekers bezorgd over verwijderen gebied Rosebel
26 Jan 2014, 20:00
foto
Goudactiviteiten vandaag nog gaande bij 'Roma pit'.


Goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp slaan alarm, want ze hebben te horen gekregen dat ze het 'Roma gebied' moeten ontruimen. Dennis Pryor van de organisatie Makamboa zegt aan Starnieuws dat niet zal worden toegestaan dat hun machines schade zullen oplopen. Volgens hem is er toestemming van Rosebel om activiteiten in het gebied te ontplooien. Hij vindt dat zaken niet eerlijk aan toegaan en anderen zouden worden voorgetrokken.

Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector (OGS), om commentaar gevraagd zegt aan Starnieuws dat afgelopen week nog met kapitein Wijnerman en leden van Makamboa over de ontruiming is gesproken. Rosebel Gold Mines heeft te kennen gegeven dat het bedrijf het gebied nodig heeft. "De ontruiming gebeurt door de politie. OGS is hiervan op de hoogte gesteld door de politie van Brokopondo, want er is een klacht ingediend", legt Dompig uit.

Zero tolerance
"Rosebel voert een zero tolerance beleid als het gaat om illegale activiteiten binnen het concessiegebied. Er zijn geen afspraken gemaakt met illegale goudzoekers om te mogen mijnen in het Roma gebied. Rosebel is momenteel bezig om deze mijn gereed te maken voor de eigen productie", zegt woordvoerder Esther Wielzen over de situatie. Rosebel is geen directe gesprekspartner voor de illegale goudzoekers. Gesprekken over concessierechten en het mogen mijnen in bepaalde gebieden, lopen via de overheid.

Dompig legt uit dat ongeveer vijftig consultaties zijn gehouden in Nieuw Koffiekamp. Er is van alles gedaan om de mensen uit te leggen dat er ordening moet komen. De mensen hebben een gebied toegewezen gekregen om te mijnen. De overheid heeft een weg aangelegd en het bos open gestoten. Vijftien kleine ondernemers, die elk tien mensen in dienst hebben, zijn geregistreerd. De mensen moeten aangeven in welk deel ze willen mijnen, zodat de documenten door Natuurlijke Hulpbronnen in orde kunnen worden gemaakt. Dompig merkt op dat steeds gesproken wordt met de mensen en de dorpsleiding, maar een deel van de mensen blijft in het concessiegebied goud zoeken. "Zij weten dat het niet mag en de politie heeft aangekondigd dat er opgetreden zal worden", zegt Dompig die dit nogmaals duidelijk zal maken aan de dorpsleiding.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May