VHP-gezondheidsseminar: Gezonde leefstijl ontwikkelen
25 Jan 2014, 13:05
foto
VHP-seminar over Health Vision 2030 roept op tot gezonde leefstijl. (Foto: ASP)


De minister van Volksgezondheid Michel Blokland heeft de 'Health Vision 2013 Conference' van de VHP vandaag geopend in de Flex Mall. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat mensen een gezonde leefstijl ontwikkelen. Na het welkomstwoord van partijvoorzitter Chan Santokhi hield Blokland de keynote speech, waarna hij de opening verrichtte. Dit seminar wordt gehouden in verband met het 65-jarig bestaan van de VHP.

Santokhi legde uit dat met dit seminar de VHP wil nagaan hoe het staat met de gezondheid van de Surinamers nu en hoe dat eruit zou kunnen zien bij ongewijzigd beleid en gedrag in 2030. "Ruim 1,5 jaar geleden overleed mijn moeder op 82-jarige leeftijd en ik moet u eerlijk zeggen ik heb van haar genoten en ik voelde de liefde van haar elke dag. Ze leefde heel gezond en lette goed op haar lichaam. Mijn vader overleed op 57-jarige leeftijd, toen ik 24 jaar oud was. Hij was een levensgenieter, at en dronk van alles, had overgewicht, maar dat werd toen gezien als status en welzijn. Als hij gezonder had geleefd, had ik langer een vader gehad en had ik ook nog meer dingen met hem kunnen doen", zei Santokhi.

Samen afvallen
Blokland en Santokhi benadrukten hoe belangrijk het is dat Surinamers hun levensstijl veranderen, gezonder gaan leven en meer gaan bewegen.'Wij stellen het zeer op prijs dat de VHP op een proactieve manier een bijdrage probeert te leveren aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Suriname', zei Blokland.

Hij deelde mee dat het ministerie reeds bezig is om niet-overdraagbare aandoeningen aan te pakken en dat de komende tijd er korte termijn plannen zullen worden uitgewerkt om Suriname gezonder te maken. Diverse inleiders leggen met statistieken van verschillende onderzoeken in de districten uit hoe het is gesteld met de gezondheid van de burgers. ''We moeten massaal afvallen. We moeten allemaal massaal naar een gezonde leefstijl'', zei Ingrid Krishnadath, een van de inleiders. Ondervoorzitter van de VHP, Glenn Oehlers, is belast met de organisatie van het seminar. Als dagvoorzitter treedt op hoofdbestuurslid, tevens RGD-directeur Maaltie Sardjoe.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May