Bouterse zet zich in voor inhaalslag
26 Jan 2014, 08:00
foto
De minister van Financiën moet een reconstructie maken van het financieel economisch beleid voor de president.


President Desi Bouterse heeft vanaf het nieuwe jaar is aangevangen met haast alle ministers uit zijn kabinet een persoonlijk werkonderhoud gehad. Hij verwacht dat vóór de begrotingsbehandeling de ministers komen met een actieplan met prioriteitsgebieden. Voor deze beleidsgebieden zullen extra suppletoire middelen worden aangevraagd.

In deze laatste horde op weg naar de verkiezingen heeft de president in een lijst van wat hij noemt “het hart van het beleid van 2014” enkele beleidsgebieden opgesomd, waarvan hij verwacht dat er duidelijke, significante veranderingen zullen optreden. Hiermee wil het staatshoofd een inhaalslag maken.

Van de ministeries die te maken hebben met dit ‘hart van het beleid van 2014’ wordt verwacht dat zij zich extra inzetten om de gestelde doelen te halen. Zo verwacht de president dat het sociaal beleid verder wordt aangepakt. Vooral de basiszorgverzekering voor zwakke groepen zoals kinderen, jongeren, ouderen en mensen met een beperking zal verder moeten worden versterkt. Veder staan het woningbeleid, sociaal zekerheidstelsel op de top prioriteitenlijst.

Actieplan tijdens begroting
Van de minister van Financiën wordt verwacht dat er een reconstructie komt voor het financieel-economisch beleid. Ook de dienstonderdelen van onderwijs, volksgezondheid en sport en jeugdbeleid zijn opgenomen op de lijst. De president is blij met de richting en de vaart waarmee het ministerie van Openbare Werken nu zaken aanpakt. Desondanks gaf hij mee dat het beleid verder gericht moet zijn op de infrastructurele ontwikkeling.

Energie en nutsvoorzieningen, beleid gericht op de productie, toerisme en luchtvaart staan eveneens op de lijst. Het veiligheidsbeleid alsook het grondenrechtenvraagstuk zijn zaken die de president voor dit jaar als prioriteit stelt.

In de actieplannen van de ministeries moet zijn aangegeven hoe zij denken de extra punten binnen de beleidsgebieden uit te voeren en wat daar allemaal voor nodig is. Tijdens de begrotingsbehandeling die rond medio februari aanvangt, zullen de ministers moeten ingaan op de wijzigingen zoals vervat in hun actieplan van het te voeren beleid voor dit jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May