Hoefdraad: Uitdagingen 2014 en belang capaciteitsopbouw
23 Jan 2014, 17:00
foto
Bankpresident Gillmore Hoefdraad heft het glas op het nieuwe jaar.


"De combinatie van de val van de goudprijzen, de stijging van de rentevoet in de ontwikkelde landen, en minder eenvoudig toegang tot de internationale kapitaalmarkten zullen uitdagingen zijn in 2014. Desondanks, hebben we hoopgevende vooruitzichten voor 2014, vooral vanwege geplande investeringen in de mijnbouw." Dit zei de president van de Centrale Bank van Suriname vandaag tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de financiële sector in Hotel Torarica.

Een 4 procent groei lijkt de bankpresident realistisch indien de investeringen voor mijnbouw en constructie zullen doorgaan. De investeringen in de mijnbouwsector zullen zorgen voor werkgelegenheid en groei in de economie. "We zien verder geen significante inflatie druk, wij zien het onder 5 procent als een reel doel, druk daar internationale inflatie laag lijkt te blijven en binnenlandse inflatie door onze monetaire politiek onder controle zal moeten blijven".

Capaciteitsopbouw
Hoefdraad bleef lang stilstaan bij het menselijk kapitaal. Hij deelde mee dat er flink wordt geïnvesteerd in capaciteitsopbouw. Vanaf 2010 hebben ruim 45 medewerkers een opleiding genoten, het merendeel op Bachelors (26) en Masters niveau (13). Een deel studeert in het buitenland. Daarnaast zijn er diverse korte trainingen. In 2012 is de bank voor het eerst begonnen met het aantrekken van een groep van veertig stagiaires. Er zijn in januari twintig jonge economen aangetrokken om stage te lopen op de bank. Vier medewerkers zijn met volledige ondersteuning van de bank bezig met hun promotieonderzoek aan een Nederlandse universiteit. De bank is ook sterk gefocust op internationalisering. Senior-economen van CBvS hebben de mogelijkheid om gedurende zes maanden ervaring op te doen als adviseur bij het Bureau van de Executive Directors van Suriname’s constituency van het IMF. Het doel is institutionele versterking van de CBvS en het zich meer dan voorheen doen gelden van Suriname binnen de internationale instellingen.

Dit is de kern van het Human Resource beleid van de bank is continue investeren in kennis, ontwikkeling en mogelijkheden van de medewerkers. Het is belangrijk dat de economie een brede, gevarieerde basis heeft zodat schokken van buitenaf beter worden opgevangen. Om dat voor elkaar te krijgen is het onder andere belangrijk dat er voldoende hoog opgeleid en breed inzetbaar eigen kader aanwezig is, zei Hoefdraad. Senior-economen en onderzoekers krijgen een verdieping van kennis en inzicht alsook de opgedane internationale werkervaring. Zij functioneren hierbij als brug in de werkrelatie tussen de bank en gerenommeerde instituten waardoor het belang van Suriname beter kan worden gediend. Hiermee is volgens Hoefdraad een weg van kennis en ontwikkeling ingeslagen die van onmeetbare toegevoegde waarde is voor de bank en Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May