Suriname kan meer halen uit bilaterale relatie met India
22 Jan 2014, 08:00
foto
Indiase ambassadeur Subashini Murugesan. (Foto: Edward Troon)


Suriname zou zich meer kunnen openstellen voor de mogelijkheden en kredietverstrekkingen van India. In 2008 is de laatste gezamenlijke commissievergadering tussen beide landen gehouden. “Het is nu al zes jaar geleden dat partijen elkaar hebben gesproken en projectvoorstellen zijn gedaan door Suriname”, zegt de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan aan Starnieuws.

Tijdens de laatste bespreking is de vierde kredietverstrekking, additioneel uitgebreid met US$ 30 miljoen. “Helaas heeft Suriname geen gebruik hiervan gemaakt. De tijd is verstreken voor het indienen van projecten en het geld is aan een ander ontwikkelingsland besteed.” Ook het aanbod voor een IT-centrum als geschenk, door de Indiase junior minister Anand Sharma van Buitenlandse Zaken in 2008, is onbenut gebleven.

Voorgesteld is, om de vijfde gezamenlijke commissievergadering te houden tegen eind februari 2014, maar nu wordt gewacht op het antwoord van de Indiase regering. “Later dit jaar worden verkiezingen in India gehouden en mogelijkerwijs kunnen deze besprekingen worden verschoven naar het tweede kwartaal”, zegt de ambassadeur. Zij geeft ook aan dat het een aantal jaren geleden is dat er voor het laatst wederzijdse bezoeken op ministerieel- en/of op het hoogste niveau zijn geweest. Volgens de diplomaat zijn “deze bezoeken nodig om elkaar te begrijpen op politiek niveau, dat belangrijk is om het beleid en de projecten uit te voeren”.

Balans brengen
Suriname importeert auto-onderdelen, textiel en op kleine schaal medicamenten uit India. De handel is vanaf 2011 in twee jaar tijd gegroeid van US$ 13 miljoen naar US$ 43 miljoen in het voordeel van India. “Er bestaat ruimte om balans hierin te brengen, daar Suriname over verschillende natuurlijke hulpbronnen zoals olie en goud beschikt en India een gigantische markt is”, zegt de ambassadeur. Om de handelsbetrekkingen te stimuleren, heeft Murugesan gesprekken gevoerd met Suriname Business Development Forum en vertegenwoordigers van handels- en bedrijvenorganisaties. Zij ziet graag dat een Surinaamse handelsdelegatie parallel aan de gezamenlijke commissievergadering, een bezoek brengt aan India, “zien is geloven: de ondernemers krijgen tijdens hun bezoek uit de eerste hand informatie over de Indiase markt en mogelijkheden”.

Er zijn verschillende gebieden waar haar land van betekenis kan zijn voor Suriname. Onderwijs, technologie, cultuurwetenschappen, gezondheid, landbouw en bankieren zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Suriname kan volgens de diplomaat zelfs functioneren als de gateway naar de regio en Caricom. Als voorbeeld haalt zij de in Suriname geproduceerde medicijnen aan. Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname beschikt over de faciliteiten en Murugesan gelooft dat uitbreiding hiervan tot een verhoogde productie kan leiden. “Onze experts kunnen helpen en assisteren bij de productie van merkloze medicijnen tegen lage kosten en adviseren hoe deze te exporteren. De regio en Caricom zijn misschien kleine markten, maar samen vormen zij één grote potentiële exportmarkt”, stelt de Indiase diplomaat.

Meer interesse
India staat voor ontwikkelingssamenwerking en helpt landen in de Zuid-Zuid-relatie en partners daarbuiten met de ontwikkeling van hun human resources. Zo worden verschillende technische, parlementaire, landbouw, plattelandsontwikkeling en mediatrainingen aangeboden, onder het ‘Indian Technical & Economic Cooperation Programme’ (ITEC) aan ambtenaren, journalisten en technici. “Uiteindelijk zijn de mens-tot-mens-relaties het belangrijkst en deze trainees zijn dan ook onze goodwill ambassadeurs geworden.” Murugesan is verheugd dat er van het jaar meer Surinaamse interesse is in deze beurzen, nadat de ambassade een teruggang heeft bespeurd van dertig aanvragen naar zelfs vijftien.

India biedt kredietverstrekkingen aan tegen zachte leningspercentages voor een periode van vijftien jaar, legt ambassadeur Murugesan uit. De hoogte voor een eventuele vijfde kredietverstrekking aan Suriname, zal worden bepaald aan de hand van de nog te bespreken Surinaamse projectvoorstellen. Na wederzijdse overeenstemming, doen Indiase experts eerst een haalbaarheidsstudie en geven het prijskaartje van de uitvoering aan. Voorwaarde in deze kredietverschaffing is dat een Indiaas bedrijf het project uitvoert, dat gefinancierd wordt door Export-Import Bank of India. Het Surinaamse ministerie van Financiën betaalt de lening terug aan deze bank. De hele procedure is tijdrovend, erkent Murugesan, “de bureaucratische afhandelingen, aanwijzen van technici, identificeren van bedrijven, gelden vrijmaken tot aan de concrete uitvoering kan soms twee tot drie jaar in beslag nemen”. In het verleden zijn aanleg en bouw van de 161 kV transmissie - en onderstation, pompgemalen, aanschaf brandweervoertuigen gefinancierd uit de Indiase kredietlijn. Binnenkort worden Indiase helikopters verwacht en vertrekken de Surinaamse piloten voor hun training naar India, dat komende zondag de 64ste Dag van de Republiek herdenkt.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May