Glans en EBS bakkeleien over bouw powerhouse
22 Jan 2014, 13:20
foto
De elektriciteitscentrale pal naast het in aanbouw zijnde hotel van Glans toont verzakkingen.


De herbouw van een powerhouse naast het Glans-gebouw, waar nu een hotel in aanbouw is, dreigt een dispuut te worden tussen de eigenaren en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Volgens Milton Westerborg, eigenaar van Glans, heeft de EBS zijn bedrijf voor een voldongen feit geplaatst om alleen op te draaien voor de kosten om de powerhouse opnieuw te bouwen. Het kostenplaatje is SRD 58.000. Daarnaast moet er een nieuw gebouw voor EBS worden opgezet.

Westerborg legt uit dat Glans al eerder voor de kosten van de elektriciteitscentrale die er nu staat heeft moeten opdraaien. Het bedrijf heeft toen alleen de US$ 20.000 moeten ophoesten. “Wij zijn niet de enigen die gebruik maken van de powerhouse. Het zou eerlijk en billijk zijn wanneer alle partijen, wij, de EBS en ook de andere gebruikers uit de omgeving, delen in de kosten”, zegt Westerborg.
De powerhouse heeft in het verleden gestaan op het terrein van het winkelpand tegenover het Postkantoor. Omdat nu op het terrein een nieuwbouw voor een hotel wordt opgezet, heeft Glans de EBS enkele jaren geleden gevraagd de elektriciteitscentrale te verwijderen.

Technisch directeur van EBS, Marcel Eyndhoven zegt in reactie aan Starnieuws dat juist omdat Glans afhankelijk is van de centrale er alles aan gedaan is om deze op het terrein ernaast op te zetten. "Wij hebben toen medewerking verleend en de overheid om toestemming gevraagd het terrein te mogen gebruiken. De kosten voor de bouw waren zoals de regel is, voor Glans”, legt Eyndhoven uit.

EBS verbaasd
Dat de centrale nu opnieuw gebouwd moet worden, komt volgens Eyndhoven door de slechte bouwproductie die de aannemer die Glans had aangenomen, heeft geleverd. “De EBS kan niet toestaan dat een powerhouse in een gebouw staat dat juist door de bouw van het hotel, zware schade oploopt en helemaal aan het wegzakken is”, stelt de EBS-topper. Westerborg bevestigt dat het gebouw inderdaad niet op de juiste manier is geconstrueerd en opgezet, maar vindt dat de EBS en de omliggende gebruikers best wel in de kosten mogen delen. Dat de EBS in deze kwestie de eisen stelt, schrijft hij toe aan de monopoliepositie van het elektriciteitsbedrijf.

Eyndhoven vindt het vreemd dat Westerborg nu praat over een dispuut. “Die meneer is afgelopen vrijdag nog bij ons geweest en hebben wij deze zaak goed met elkaar besproken. Wij vinden dat Westerborg voor 90 procent en zelfs meer profijt heeft van de powerhouse. De mensen in de buurt hebben de powerhouse niet nodig, hij wel. Als het aan ons ligt, zetten wij nu een machine in om het hele zaakje af te breken. Niet wij, maar Glans heeft behoefte aan een powerhouse”, stelt Eyndhoven in niet mis te verstane woorden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May