Surinamers moeten zich meer inzetten voor harmonie
19 Jan 2014, 20:00
foto


Ruim 90% van de Surinaamse bevolking belijdt een geloof, wat de omvang is van het sociaal kapitaal van het land. Religie als sociaal kapitaal is niet alleen bindend, maar moet ook overbruggend en verbindend zijn. “En daar moeten wij ons helaas nog meer voor inzetten,” zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken vandaag bij de viering van Wereldreligiedag.

Hij ziet in de viering van Wereldreligiedag een goede gelegenheid om elkaar en elkaars geloof te leren kennen, zodat “we de eigen grenzen kunnen overstijgen en in relatie met anderen kunnen treden.” Het thema van deze dag ‘Interreligieuze beleving in éénheid’ koppelt de bewindsman volledig aan de multireligieuze samenleving van het land. “Zij die leven in een homogene samenleving kunnen wellicht moeilijk een inschatting maken hoe er invulling zou moeten worden gegeven aan zo’n thema.” Volgens Moestadja behoort Suriname tot één van de landen in de wereld waar het mogelijk is om de diversiteit van religiën in harmonie met elkaar te beleven.

Hij heeft een ieder opgeroepen om over deze unieke verschijning in de wereld te waken en deze te koesteren. “In onze plurale natie leert de praktijk ons dat alle levensbeschouwingen een onmisbare bijdrage leveren, direct of indirect, aan de geestelijke en maatschappelijke ontwikkeling en verrijking, zowel vanuit nationaal als internationaal perspectief bekeken.”

Terwijl de Verenigde Naties in 1950 Wereldreligiedag voor het eerst herdacht, is het voor Suriname de 28ste herdenking. Moestadja wijst erop dat in de benadering die uitgaat van ontwikkeling waarbij de mens centraal staat, religie onmisbaar is. Hij heeft de hoop uitgesproken dat elke religieuze groepering door deze jaarlijkse viering bewust wordt van de belangrijke rol die zij vervult in de ‘bromtji djari’ van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May