Resocialisatie woonproject dak- en thuislozen een feit
17 Jan 2014, 18:00
foto
Minister Edward Belfort met de sleutel van het resocialisatieproject. Links PCS-directeur Dayasankar Mathoera en in het midden Henk Amstelveen, voorzitter van stichting RiKa. (Beeld: René Gompers)


Het eerste resocialisatie woonproject voor toenmalige dak- en thuislozen is officieel van start gegaan. Veertien voormalige zwervers zullen in een woning aan de J.S Greenstraat op Blauwgrond, professioneel begeleid worden in zelfstandig wonen en werken. Het project wordt gedraaid door het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en stichting Re-integratie Kansarmen (RiKa).

In augustus 2013 zijn door PCS in verband met Carifesta XI, 83 dak- en thuislozen opgevangen. Een deel is ondertussen ontslagen. PCS en Rika hebben mogelijkheden bekeken om de groep van 55 personen die nu nog in het PCS verblijft, verder te begeleiden en op te vangen. Het beleid van PCS is om zoveel mogelijk cliënten van de inrichting te resocialiseren zodat ze wederom in de maatschappij opgenomen worden. Voor dit project zijn er veertien mannen geselecteerd.

Dit is echt
Voor Henk Amstelveen, voorzitter van stichting RiKa, gaat een droom in vervulling.
"Dit is het eerste echte resocialisatieprogramma. Wij gaan hier een thuissituatie nabootsen", geeft een zichtbaar blijde Amstelveen aan. "De sfeer van familie, een huis en buren wordt nagebootst. Ze leren wonen en werken totdat ze zelfstandig genoeg zijn om opnieuw te integreren in de maatschappij."

Amstelveen heeft graag dat de overheid een duidelijke bijdrage levert. Hij vertrouwt erop dat de ministeries van Openbare Werken en Landbouw, Veeteelt en Visserij gebruik zullen maken van de vaardigheden van de mannen. "De dagindeling is zeer belangrijk voor succes. De jongens kunnen planten, bouwen, schoonmaak- en tuinwerkzaamheden verrichten. Zij gaan net als iedereen anders gewoon naar het werk 's morgens en in de middag en avond thuis zijn."

Geen vrees
Edward Belfort, minister van Justitie en Politie, die de opening verrichtte, is ingenomen met het programma. "Dit is eigenlijk iets dat al eerder gedaan moest worden. Ik ondersteun dit helemaal. Mijn beleid is ook gericht op resocialisatie maar dan van gedetineerden. Dit is een goede stap om de gevallen mens te resocialiseren." Belfort gaat alvast een bijdrage leveren door een televisie aan te schaffen.

Directeur van PCS, Dayasankar Mathoera, merkt op dat deze manier van therapie een belangrijke schakel is in het resocialisatieproces en dat de samenleving een bijdrage zal moeten leveren aan het succes ervan. De instellingen zijn zich bewust van de vrees die heerst in de buurt. Het huis staat te midden van een dichtbebouwde wijk. Op een steenworpafstand begint het gedeelte dat bekend staat om zijn vele warungs die dag en nacht druk bezocht zijn. "De buren hoeven niet bang te zijn", verzekert Mathoera. De heren staan onder permanente begeleiding. We hebben een open dag georganiseerd, zodat de buren zelf kunnen zien waar het om gaat."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May