Taalmethode leerjaar 3 aangehouden en wordt geëvalueerd
16 Jan 2014, 16:00
foto
De taalmethode voor leerjaar 3 van het basisonderwijs is geëvalueerd op 10 januari. (Foto: Minov)


De nieuwe taalmethode voor leerjaar 3 van het basisonderwijs moet worden aangepast voordat deze kan worden gebruikt. Dit is gebleken tijdens een evaluatie met betrokkenen. "Al geruime tijd is er niet onterechte kritiek geuit op de introductie van deze methode in 2011", zegt het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) in een persbericht. De nieuwe leermethode is voorlopig aangehouden.

Op de vergadering is benadrukt dat de methode terdege rekening zal moeten houden met de plurale samenleving. Ook is van belang dat de training van de lesgevers dienovereenkomstig moet zijn. Het mutatie-beleid wordt aangepast om de eventuele barrières voor de te volgen trainingen op te heffen, zegt het Minov.

Intussen zijn diverse scholen, op het verre binnenland na, voorzien van nieuwe leerboeken. De nieuwe taalmethode is voorlopig aangehouden omdat het Minov op verantwoorde wijze deze wil introduceren in het basisonderwijs. Uniformiteit en goede training van leerkrachten zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor het ministerie bij de introductie van een nieuwe taalmethode. "Alle actoren betrokken bij deze taalmethode zijn bezig te werken aan een verbeterde versie van het taalboek waarbij zeker rekening gehouden zal worden met de belevingswereld van de jonge burger, de Surinaamse samenleving en zeker de vorming tot Surinamer", deelt het Minov mee.

Brief naar scholen
Reeds in oktober is er een brief gestuurd naar alle schoolleiders waarin duidelijk wordt aangegeven dat de taalmethode voor leerjaar 3 tot nader orde is aangehouden. Er is helemaal geen sprake van een chaotische situatie in het onderwijs zoals wordt beweerd door enkele parlementariërs. Eenieder kan altijd terecht bij het ministerie voor informatie alvorens op onverantwoorde wijze uitspraken te doen in de media. Natuurlijk zal het ministerie zorg moeten dragen voor kwalitatief goed onderwijs voor iedere jonge burger in het basisonderwijs met uniformiteit als uitgangspunt", zegt het Minov.

"Gesteld moet worden dat, het ministerie juist nieuwe leermethodes wil introduceren in ons traditioneel onderwijs. Traditionele leermethodes zoals docent gestuurd onderwijs moet tot het verleden gaan behoren. Competentiegericht onderwijs als ook leerling-gestuurd onderwijs zijn de nieuwe leermethodes die het ministerie introduceert", benadrukt het Minov. Alle vernieuwingen bij de kweekscholen als Imeao zijn het ministerie gebaseerd op nieuwe didactische werkvormen. Elke verbetering die dichterbij staat bij de belevingswereld van de leerling zal het ministerie altijd stimuleren, stelt het Minov.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May