Houtunie ageert tegen nieuwe concessierechten
15 Jan 2014, 19:00
foto
André Soeltansingh, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie.


Houtconcessiehouders moeten vanaf 1 januari 2014 per jaar SRD 20 per hectare aan concessierechten betalen. De Algemene Surinaamse Houtunie wil dat dit besluit wordt ingetrokken.

De organisatie wil daarnaast in goed overleg met het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) komen tot nieuwe tarieven. Dit is besloten op een ledenvergadering in de Kamer van Koophandel & Fabrieken. De wensen van de unie zullen per brief kenbaar worden gemaakt aan RGB-minister, Steven Relyveld.

De vergadering dinsdagavond was goed bezocht. Op bepaalde momenten raakten de gemoederen verhit. Voor de concessiehouders is SRD20 per hectare per jaar "niet te doen, onredelijk en onbetaalbaar." Volgens hun berekeningen is de jaaropbrengst van een gemiddelde ondernemer heel veel minder dan het bedrag dat betaald moet worden aan concessierecht. De ondernemers willen ook weten hoe de overheid het nieuw tarief heeft bepaald.

Niet geraadpleegd
Voor het jongste besluit werd er minimaal vijf cent aan concessierecht betaald. "Dat waren luttele bedragen," beaamt André Soeltansingh, voorzitter van de unie. "Tarieven moeten er zijn, maar ze moeten wel stimulerend zijn om de productie te verhogen.” Hij zegt dat in 2009 was afgesproken dat de overheid en de houtsector samen een nieuw tarief voor houtconcessierechten zouden bepalen. "Na de verkiezingen van 2010 is alles blijven liggen en hebben we niets meer gehoord totdat we hiermee worden geconfronteerd. Niemand heeft ons geraadpleegd. We begrijpen niet op grond waarvan de tarieven zijn bepaald. Het besluit was er ineens en is gepubliceerd in het Staatsblad."

Soeltansingh heeft zijn leden opgeroepen om twee weken niet te betalen. Volgende week vrijdag verloopt dat termijn. "We hopen voordien al met de minister te hebben gesproken. Je kunt tarieven vaststellen maar daarmee moet je de sector niet kapotmaken. We willen een betaalbaar bedrag."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May