Functioneren Unasur-raden centraal tijdens conferentie
11 Jan 2014, 19:00
foto
Ambassadeur Ike Antonius


De Unie van Zuid Amerikaanse Naties (Unasur) wil dat de verschillende raden die zijn verdeeld over de lidlanden efficiënter en doelgerichter gaan werken. Suriname die nu de leiding heeft van Unasur is ook nog voorzitter van vijf van deze raden. De afgelopen twee dagen is de speciale raad van afgevaardigden van Unasur bijeengekomen in Paramaribo om zich hierover en over andere zaken te buigen. Met uitzondering van Bolivia waren alle leden van deze speciale raad van afgevaardigden aanwezig.

Een van de belangrijke punten waarover is gesproken, is de uitvoering van projecten. Niet alle plannen verlopen vlekkeloos of snel, mede om het feit dat het algemeen secretariaat van de Unasur hoge eisen stelt. Op 10 februari wordt een technische vergadering gehouden met projectdeskundigen om na te gaan wat de problemen precies zijn en hoe beter kan worden samengewerkt. Surinames vertegenwoordiger in Unasur, ambassadeur Ike Antonius, zegt aan Starnieuws dat er inderdaad strenge en hoge eisen worden gesteld door het Unasur-secretariaat, maar dat die wel nodig zijn, zeker waar het gaat om de besteding van de financiële middelen, waar het secretariaat voor verantwoordelijk is.

Meer aandachtspunten
Toerisme stond ook op de agenda deze twee dagen. Deze sector is nu nog geen beleidsgebied van de Unasur, maar daar zal binnenkort verandering in moeten komen. Het vorige jaar hebben de toerisme ministers van het regionaal blok in Buenos Aires hierover vergaderd en is er reeds besloten dat toerisme in het beleid van Unasur moet worden opgenomen. Antonius zegt dat de afgelopen dagen onder andere is gesproken over de verwachtingen van deze sector als beleidsgebied, maar ook waar de vakministeries en de technische mensen die hieraan gaan werken, moeten voldoen.

De speciale raad van afgevaardigden heeft vrijdag extra aandacht gegeven aan de samenwerking tussen het blok en Haïti. Unasur heeft US$ 100 miljoen gereserveerd om Haïti dat in 2010 werd getroffen door en natuurramp te helpen. Het meeste geld is door Argentinië bijgedragen. Er is nu afgesproken dat de druk op Argentinië moet worden verlicht en dat hulp aan Haïti op de begroting van Unasur moet komen en alle lidlanden een veel grotere bijdrage zullen moeten leveren. Binnen een maand na deze conferentie komen de ministers van buitenlandse zaken bijeen om deze kwestie verder uit te werken.
Antonius zegt dat tegen eind maart en begin april de volgende vergadering van afgevaardigden weer in Paramaribo wordt gehouden. Meteen daarna volgt er een speciale vergadering van Unasur ministers van Buitenlandse Zaken, ook in Paramaribo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May