IDB gaat herstructurering luchtvaartsector financieren
11 Jan 2014, 00:00
foto
De IDB zal de herstructurering van de Surinaamse luchtvaartsector financieren.


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft US$ 450.000 goedgekeurd voor de modernisering van de luchtvaartsector. Suriname heeft een inbreng van US$ 50.000 in het masterplan voor de luchtvaartsector.

In het plan is opgenomen een studie, analyse en advies voor de structurering van private deelname aan het beheer van de infrastructuur op de Johan Adolf Pengel Internationale luchthaven (JAP). Voor een geactualiseerde masterplan voor de JAP-luchthaven en aanbevelingen voor het luchttransport ondersteuningsprogramma is in totaal US$ 470.000 begroot. De rest van de financiering is bestemd voor technische expertise, supervisie.

Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme zegt aan Starnieuws dat er inderdaad een onderzoek is geweest voor een masterplan voor de luchttransport. Hij weet dat het onderzoek intussen is afgerond. Pinas weet echter niets over de goedkeuring voor de financiering van het plan. De IDB heeft het financieringsproject op 13 december goedgekeurd. De bewindsman zegt dat zijn ministerie nog moet nagaan als het onderzoeksresultaat past binnen het huidig transportbeleid van de regering. “We kijken uit naar wat is gefiatteerd, want de regering moet het ook beoordelen,” stelt Pinas.

Masterplan
Eén van de aanbevelingen binnen het Suriname Luchttransport Ondersteuningsproject is een tien jaren plan voor aan de luchtvaart verwante infrastructuur en faciliteiten, verbetering van aankomst- en vertrekhallen voor passagiers, ontwikkeling van mogelijkheden voor het vastgoed van de luchthaven, herziening van de wet burgerluchtvaart en de herstructurering van het institutionele kader binnen de luchtvaartsector.

De NV Luchthavenbeheer heeft verschillende facetten van het masterplan al in uitvoering. Het gaat om infrastructurele projecten om uitgebreide verbeteringen te brengen aan de luchthaven. De voorgestelde opties voor public private partnership zouden mogelijkheden creëren voor de publieke betrokkenheid en zou de ontwikkeling en efficiëntie verbeteren van de luchttransport faciliteiten op de JAP-luchthaven.

De luchthaven wordt als cruciaal gezien in het bevorderen van de integratie met Noordoost Brazilië en het Caribisch Gebied. Ook zou het mogelijk de transportkosten kunnen verlagen en tegelijkertijd het concurrentievermogen kunnen verhogen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May