VES-voorzitter legt vinger op zere plekken
09 Jan 2014, 17:30
foto
Waddy Sowma, voorzitter VES


Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), geeft aan dat dit jaar de economische groei zich zal voortzetten, maar wijst op de zorgpunten. De wereldmarktprijzen kelderen waardoor de inkomsten afgelopen jaar 30% minder zijn geweest. Toch zijn de uitgaven niet verminderd en namen met 22% toe. Sowma maakte op de nieuwjaarsreceptie van de VES woensdagavond duidelijk dat er een stringent financieel beleid gevoerd moet worden.

"Al in het eerste kwartaal van 2013 bleek dat de inkomsten substantieel achterliepen op de uitgaven. Het gat dat in die periode ontstond was al groter dan het tekort over geheel 2012. Toch zijn de uitgaven niet verminderd. Integendeel, er ontstond weer een tekort in het tweede kwartaal, weliswaar veel kleiner dan het eerste kwartaal. In het derde kwartaal werd de portemonnee nog verder opengetrokken waardoor het tekort verder toenam met 66% ten opzichte van het tekort van de eerste helft van het jaar", geeft Sowma aan.

Schuld toegenomen
In 2013 is de schuldpositie van overheid in verhouding met het Bruto Binnenlands Product (BBP) verder toegenomen en wel van 25,8% in september 2012 naar 33,2% in september 2013, een stijging van circa 29%. De VES-voorzitter geeft aan dat deze verhouding nog steeds onder de wettelijk vastgestelde norm ligt, maar gelet op de geringe capaciteit van de overheid om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen, is het aan te bevelen die wettelijk vastgestelde ruimte niet veel verder te benutten.

Als gevolg van de onevenwichtige overheidsfinanciën en de financiering daarvan, is de geldhoeveelheid ook toegenomen. Tussen oktober 2012 en oktober 2013 steeg de binnenlandse liquiditeiten massa met ruim 14% en wel van SRD 7,7 miljard naar SRD 8,8 miljard.
De hoerastemming aan het begin van 2013 door de bereikte hoogte van de monetaire reserves van 1 miljard USD is omgeslagen in een mineurstemming. De monetaire reserve daalde met 25%.

Verwachtingen 2014
Sowma stelt dat ondanks het geschetste beeld, de vooruitzichten voor macro-economische groei nog steeds vrij positief beschouwd worden.
De uitbreiding van de olieraffinaderij is op schema. De verwachtingen zijn dat tegen eind 2014 de uitbreiding een feit zal zijn. Verder zal Staatsolie met het Ethanol/suikerriet project een aanvang maken.
In de goudsector zijn in 2013 concrete stappen gezet opdat de verwachte investeringen en productie groei in de nieuwe goudmijnen gerealiseerd kunnen worden.

Een punt van zorg blijft volgens de VES-voorzitter wel de financiering van de investeringen die door Suriname opgebracht moeten worden. "Met de verdere uitvoering van de omvangrijke investeringen ter intensivering van de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen, is de verwachting dat er een verdere groei van het BBP zal zijn in orde van grootte van 4%", merkt Sowma op.
"Wat zorgen baart is het idee dat lang niet iedereen voldoende beseft dat de overheid de tering naar de nering moet zetten, dat een gezonde, evenwichtige overheidshuishouding een noodzakelijke voorwaarde is voor verdere groei. Dat economische groei niet een doel op zich kan zijn snijdt wel hout, want wie wil alleen maar meer verdienen om het op te potten, meer verdienen en dat niet gebruiken om zijn behoeften te dekken. Er dient een sociaal programma te zijn, maar een die gekoppeld is, ten dienste staat van je groei en aangepast is aan de bestedingsmogelijkheden, een die dus complementair is aan de economie, niet een die je economie ten gronde richt", stelt de VES-voorzitter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May