EBGS vecht met handtekeningenactie verkoop warenhuis aan
08 Jan 2014, 21:30
foto


De Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) zal de verkoop van het Kersten warenhuis internationaal aanvechten. Ondersteund met handtekeningen van in de eerste plaats gemeenteleden, maar ook van andere Surinamers, zal de wereldorganisatie - het uniteitsbestuur van de broedergemeente - wereldwijd worden aangeschreven. Carl Breeveld, lid van het 'Platform stuiting verkoop van Kersten', zegt dat het niet alleen gaat om een zaak van de EBGS alleen, maar een die een diepere en lange historische en culturele waarde heeft van meer dan 200 jaar.

Het platform is een handtekeningenactie begonnen die tot 20 januari doorgaat. Breeveld zegt dat het uniteitsbestuur het overkoepeld orgaan is voor alle Broedergemeenten in de wereld. Het huidige bestuur wordt voorgezeten door referent Hop Crost. De Moravian Church Foundation die zonder het provinciaal bestuur in Suriname te kennen, de verkoop van het warenhuis heeft bewerkstelligd, is een werkarm van het uniteitsbestuur.

Verkoop doorgedrukt ondanks verzet
De Moravian foundation is door het uniteitsbestuur opgericht als stichting om alle zakelijke belangen te behartigen. Het provinciaal bestuur in Suriname heeft in de jaren 70 het Kersten warenhuis overgedragen aan het uniteitsbestuur met behoud van aandelen. Volgens Breeveld verzet het provinciaal bestuur in Suriname zich al sinds 2010 tegen de verkoop, maar is het op een gegeven moment toch doorgedrukt door de Moravian Church Foundation.

Breeveld zegt dat vooral onderstreept moet worden de manier waarop deze verkoop tot stand is gekomen, zonder dat het provinciaal bestuur daarin is gekend. Officiële transacties zijn nimmer overgelegd en het is officieel dan ook niet duidelijk aan wie het warenhuis is verkocht. “Waarschijnlijk is het verkocht aan een buitenlands Chinees handelshuis”, zegt Breeveld. De EBGS zal op vrijdag een gebedsdienst houden in de Grote stadskerk in verband met deze verkoop.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May