Hoefdraad: US$ 20 miljoen bespaard door goudverkoop
08 Jan 2014, 05:00
foto
De president van de CBvS, Gillmore Hoefdraad


Er is veel te doen geweest over de verkoop van een gedeelte van de goudvoorraad door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2013. De bank kreeg kritiek over deze handeling. Bankpresident Gillmore Hoefdraad om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat "als het goud niet was verkocht de bank ongeveer US$ 20 miljoen zou verliezen door de val van de goudprijs".

"Het goud dat werd verkocht, is simpelweg verwisseld voor banktegoeden in harde valuta. Dit maakt ook deel uit van de internationale reserves", stelt Hoefdraad. Hij benadrukt dat de verkoop van een deel van het monetaire goud een bewuste stap is geweest van de CBvS.

Te groot risico
De president van de bank beargumenteert waarom een gedeelte van het edelmetaal van de hand moest worden gedaan. "Het vermindert onze exposure in goud. Suriname is een goudexporterend land. Het is een risico om een te groot deel van de internationale reserves in goud te hebben als je reeds zo afhankeljk bent van de exportopbrengsten en overheidsinkomsten", legt Hoefdraad uit.

De monetaire autoriteit voert aan dat de dalende prijs reeds aangaf dat de continu stijgende trend aan het kenteren was. De verkoop van goud is volgens Hoefdraad een omzetting geweest van een component van de reserve (goud) in een ander component (deviezen: foreign exchange). Tegen 31 december 2013 was de goudprijs US$ 1205 per troy ounce in vergelijking met de cijfers van 31 december 2012, toen de goudprijs US$ 1675 was.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May