Caribische kiesbureaus streven naar uniforme regels
08 Jan 2014, 09:00
foto
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het OKB


De Associatie van Caribische Kiesbureaus zal op 16 en 17 januari haar zevende jaarlijkse algemene ledenvergadering houden in Paramaribo. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) treedt op als gastorganisatie. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het OKB zegt dat het hoofddoel van deze vergadering in Paramaribo is, te komen tot een eenduidig beleid voor de Caribische onafhankelijke kiesbureaus of wel the Association of Caribbean Electoral Organizations (ACEO).

Silos zegt aan Starnieuws dat de Aceo op dit moment nog niet de status heeft van een gouvernementele organisatie. Er zal intern eerst goed overleg gepleegd worden over welke strategie gevolgd wordt en de activiteiten die moeten worden uitgevoerd, maar ook hoe alles juridisch in elkaar moet zitten. “We gaan op deze twee dagen dan ook beleid maken en een strategisch plan ontwikkelen”, zegt Silos. Volgens haar is dat nodig om samen de juiste en uniforme weg op te gaan. “Dat is ons uiteindelijk doel om als een uniforme raad binnen de Caribische gemeenschap op te kunnen treden.

Vooruitlopend op de discussies hier in Paramaribo, zegt Silos dat het best mogelijk moet zijn om aan dit regionaal orgaan, dat intussen al 15 jaar bestaat, meer bevoegdheden te geven. Zo zou het volgens haar best mogelijk moeten zijn dat dit orgaan naast hoofdwaarnemer ook als beroepsinstantie wordt aangewezen voor eventuele problemen bij verkiezingen in de lidlanden van de Caricom. “Maar dat is slechts een suggestie. Er zijn tal van mogelijkheden, maar we zullen eerst consensus moeten bereiken over de vele plannen”, zegt de OKB-voorzitter.
De jaarvergadering van de Aceo wordt gehouden in het Wyndham Garden Hotel. Volgens Silos zal van alle 14 lidlanden hun lokale organisatie aanwezig zijn. De delegaties bekostigen hun eigen transport en verblijfkosten, terwijl het OKB verantwoordelijk is voor de accommodatie van de vergadering en andere representatiekosten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May