Blatter: Brazilië achter met voorbereidingen WK
07 Jan 2014, 20:14
foto
Das Dunas in Natal is één van de 12 stadions waar het WK zal worden afgewerkt. Zes van de stadions zijn nog niet af.(Getty Images)


Fifa-voorzitter Sepp Blatter heeft Brazilië bekritiseerd voor het tempo waarmee het land de Wereldkampioenschappen (WK) voorbereid. Brazilië is het eerste gastland dat achterloopt met de voorbereidingen tijdens het ambtstermijn van Blatter.

“Sinds ik bij de Fifa ben, is Brazilië het enigste land dat zover achterloopt. En bovendien is het het enigste gastland dat zoveel tijd, zeven jaar, heeft gehad om zich voor te bereiden,” liet de Fifa-baas zich uit in de Zwitserse krant 24 Heures."Brazilië heeft zich pas nú gerealiseerd wat het betekent om een WK te organiseren."

De Braziliaanse president Dilma Rousseff zei in een reactie op Twitter: “We houden van voetbal en we zullen deze beker met trots ontvangen. We zullen het de kampioen der kampioenschappen van maken.” Waarop Blatter schreef: “Ik ben het volledig eens met Rousseff. De hele wereld, waaronder ik, kijkt uit naar de kampioen der kampioenschappen. Brazilië zal een geweldige gastheer zijn."

Demonstraties
Minister van Sport, Aldo Rebelo, zei dat het land hard heeft gewerkt om het toernooi voor te bereiden. Het WK start op 12 juni. “De informatie die het ministerie binnenkrijgt, informatie van de autoriteiten in de verschillende steden en de gegevens die de minister zelf verzameld, waarbij hij de gebieden om de drie maanden bezoekt, geven aan dat het land op tijd klaar zal zijn,” betoogt Rebelo.

Brazilië heeft de deadline van 31 december gemist. Op die dag moesten alle 12 stadions waarin de wedstrijden worden gespeeld zijn voltooid. De voorbereidingen van het land hebben vertragingen opgelopen door tal van redenen, waaronder financiële problemen, problemen met de veiligheid van de werknemers en ongevallen op de bouwplaats. Drie bouwvakkers zijn eind vorig jaar overleden tijdens werkzaamheden bij de stadions.

Demonstraties hebben in de tweede helft van het jaar ook de Confederations Cup ontsierd. Op één dag gingen zo’n miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen hogere bustarieven, corruptie en slechte openbare diensten. Die protesten hadden zich uitgebreid tot de miljarden dollars die worden uitgegeven aan het WK en de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro .

Blatter zei dat hij gelooft dat er meer protesten zullen volgen, maar hij denkt niet dat ze invloed zullen hebben op het WK. "Dus ik maak me geen zorgen. Maar we weten dat er meer demonstraties, meer protesten zullen zijn.” De Fifa-baas: "Maar het voetbal zal worden beschermd, ik denk dat de Brazilianen het voetbal niet direct zullen aanvallen. Want voor hen is het een religie. Ik ben een optimist, niet iemand die zich zorgen maakt.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May