Vakbond Staatsolie wil protocollen met directie
06 Jan 2014, 08:00
foto


De Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS) wil protocollen met het bedrijf aangaan om een aantal zaken structureel aan te pakken. Bij Staatsolie wordt ondanks jarenlang aandringen van de vakbond, nog steeds geen decent beleid gemaakt voor de Surinaamse ingehuurde krachten en het midden-en kleinbedrijf in het land. Met het bedrijf van de SWOS ‘Caribbean Energy Contractors (Cecon)' wil de vakbond daar verandering in brengen.

Een decent work programma waarin er geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers, de eigen en ingehuurde werknemers. Door een protocol met de directie af te sluiten wil de SWOS dit probleem aanpakken. Ook voor de privatisering wil de vakbond een protocol aangaan. Bij privatisering spelen tal van zaken een rol, waaronder wie de nieuwe eigenaren worden en wat ze volgens de regering en huidige eigenaren mogen doen.

“We zijn tegenstanders van mensen die het bedrijf willen verkopen aan kapitaalkrachtigen of anderen die alleen hun profijt zoeken en niet de ontwikkeling van ons land en volk, voorstaan. We zijn tegen privatisering als het gaat om anderen te bevoordelen. Als een gedeelte van ons bedrijf wordt geprivatiseerd, dan moet het op een maatschappelijk verantwoorde wijze gebeuren,” was de ondubbelzinnige boodschap van SWOS-voorzitter Lloyd Read bij de afsluiting van 2013.

Vertrouwen in eigen kunnen
Hij heeft in het vooruitzicht gesteld dat de vakbond in de eerste maanden een document hierover naar de directie zal sturen. Read bleef erop hameren dat Staatsolie in de afgelopen jaren sterk aan het veranderen is. “We gaan een weg van zelfingenomenheid op, die als wij niet tijdig het roer omgooien, uiteindelijk zal leiden tot grote problemen binnen het bedrijf en problemen met onze omgeving.” De SWOS-voorman: “We moeten terug naar onze slogan 'Vertrouwen in eigen kunnen', en dat uitdragen en werkelijk ook uitvoeren. Vertrouwen in eigen kunnen, is vertrouwen in onszelf, in ons land in ons volk als collectief, is geen individuele lijfspreuk, maar gericht op ons allemaal, als totaal.”

De vakbondsman vindt het schandalig dat het nog onduidelijk is wie Staatsolie, de grootste deviezenverdiener, zal gaan leiden. Hij heeft tot alertheid opgeroepen. “Als het verkeerd mocht gaan bij de aanstelling van een algemeen directeur moeten we niet de schuld zoeken bij de voorzitter, de directie of de president, maar bij onszelf als werknemers en samenleving.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May