Surinaamse artsen solliciteerden niet voor SEH van SVZ
05 Jan 2014, 00:00
foto
Algemeen directeur van SVZ, Manodj Hindori.


"Wij hebben welgeteld zeven keer geadverteerd dat wij naar artsen zoeken voor de Spoedeisende Hulp (SEH). De reacties vanuit Suriname waren ronduit bedroevend, geen enkele sollicitant, en slechts één enkele die om wat meer informatie vroeg", antwoordt Manodj Hindori, algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) op vragen van Starnieuws. Het ziekenhuis heeft acht artsen uit Filipijnen aangetrokken voor de SEH die op 24 januari in gebruik wordt genomen door president Desi Bouterse.

Hindori vraagt zich af of de Surinaamse artsen misschien huiverig zijn voor het werk op een SEH, want het is wel zwaarder werken dan op een normale polikliniek. Aan de andere kant doe je ontzettend veel ervaring op een SEH op, meent hij. "Typisch genoeg krijgen wij juist vanuit Nederland veel belangstellenden, omdat de advertentie ook op onze website staat. Maar het gaat dan in zijn algemeenheid om jonge basisartsen die op zoek zijn naar meer ervaring in de tropen. Basisartsen uit Nederland moeten volgens de regels van het ministerie van Volksgezondheid onder supervisie van een in Suriname ingeschreven arts werken. We zouden de basisartsen dus niet zelfstandig op onze SEH kunnen laten werken", legt Hindori uit.

Beëdigd na stage
Vorig jaar is SVZ in contact gekomen met een Filipijnse SEH-arts die in St. Kitts & Nevis op de SEH werkte. "Hij gaf ons aan dat er veel meer collega’s van hem op SEH’s in het Caribisch Gebied werken. Via hem zijn we in contact gekomen met het bedrijf dat medisch personeel uitzendt vanuit de Filipijnen naar het Caribisch Gebied. We hebben via dat bedrijf een achttal Filipijnse SEH-artsen aangetrokken. Deze artsen hebben aanvullende opleidingen op het gebied van chirurgie, interne geneeskunde en anesthesie gedaan", deelt Hindori mee.

Op aangeven van het ministerie van Volksgezondheid heeft SVZ de Filipijnse artsen een stage laten lopen op de SEH van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na de stage met goed gevolg te hebben afgerond, zijn ze beëdigd door de directeur van Volksgezondheid en mogen ze op onze SEH werken.

Goede ervaring
"Onze ervaringen met de Filipijnse artsen zijn zonder meer positief. Ze zijn deskundig, stellen zich leergierig op om te leren van de Surinaamse medische specialisten. Ze zijn erg beleefd en plezierig in de omgang. Uiteraard wensen wij graag dat wij de SEH volledig kunnen bemensen met Surinaamse artsen, dus we blijven continu proberen om Surinamers te interesseren voor deze job. Maar voor nu zijn we blij dat we – al is het tijdelijk - kunnen terugvallen op de Filipijnse artsen om onze SEH operationeel te krijgen", stelt de algemeen directeur.

Vrijwel alle ziekenhuizen hebben, in navolging van SVZ, via hetzelfde uitzendbedrijf ook medisch personeel uit de Filipijnen aangetrokken. "Dat is een logische ontwikkeling als er te weinig aanbod van deskundig medisch personeel is op de lokale markt. Dit geldt ook voor andere sectoren. Het is dus heel belangrijk dat wij continu voldoende eigen mensen kunnen opleiden en kunnen inzetten om het vele werk in de zorgsector te verrichten", zegt Hindori.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May