Upgraden personen in toerismesector ruim verdubbeld
04 Jan 2014, 04:00
foto


De Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) heeft het afgelopen jaar trainingen aan personen werkzaam in de toerismesector meer dan verdubbeld. Dit deelt minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) desgevraagd mee. Het gaat om verkorte trainingen verzorgd voor verschillende bedrijven en ministeries in stad en districten voor personen die al werkzaam zijn in de sector.

De trainingen die onder meer zijn verzorgd zijn house keeping, keuken assistent, leidinggevende vaardigheden, voeding en drankenservice en bartender. In totaal zijn 254 personen verder opgeleid. In 2012 waren 99 personen bijgeschoold.
Het toerismebeleid van het ministerie wordt voor een groot deel uitgevoerd door de Stichting Toerisme Suriname (STS) en SHTTC, die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van de toerismeproducten en -diensten. Sinds vorig jaar zit het voorzitterschap van de SHTTC bij het ministerie en is gelijk werk van gemaakt om op basis van een onderzoek binnen de sector, beleid te ontwikkelen dat competentiegericht is en ook gericht is naar verschillende doelgroepen, zegt de bewindsman.

Verder uitgroeien
Pinas zegt dat 2013 een heel goed jaar was voor de SHTTC. Er is een terras bijgebouwd en hebben het gebouw en terrein ook een flinke opknapbeurt gehad. In februari is er een aanvang gemaakt met de koksopleiding niveau 2 (30 personen) en een tweede groep van 40 personen is gestart in oktober met de koksopleiding. De eerste groep zal in maart van 2014 de opleiding afronden en de tweede in december 2014. Het ligt volgens de bewindsman in de bedoeling om elk jaar in oktober met 40 personen te starten aan de opleiding.

De minister verzekert dat ook dit jaar het ministerie met zijn werkarm door zal gaan op de ingeslagen weg. De korte trainingen gaan door in stad en districten, de koksopleiding begint met een nieuwe groep in oktober, er worden ook al voorbereidingen getroffen om in oktober te starten met een middelbaar toerisme opleiding. Met Curaçao zijn er ook al voorbereidingen getroffen om de kok niveau 3 samen aan te bieden geeft de bewindsman aan. Ook worden er nog vier leslokalen bijgebouwd. Het bestuur van de SHTTC zal verder worden aangevuld terwijl de benoeming van een directeur binnenkort zal plaatsvinden. Gelet op de groei van het toerisme en de rol van de SHTTC, moet de stichting op lange termijn uitgroeien tot het toerisme opleidings- en trainingscentrum van Suriname met een eigen (klein) hotel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May