Amafo: Integratie mensen met visuele beperking bevorderen
03 Jan 2014, 20:00
foto
Minister Alice Amafo van Sociale zaken en Volkshuisvesting


Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft in verband met Wereld Brailledag een verklaring uitgegeven. Amafo ziet de aandacht voor Wereld Brailledag als stimulans om de integratie van medeburgers met een visuele beperking te helpen bevorderen.

Een aantal jaren geleden werd door de ‘World Blind Union’, de wereldorganisatie van en voor blinden en ernstig slechtzienden, de dag van 4 januari uitgeroepen tot Wereld Brailledag.
Dit was namelijk in 1809 de geboortedag van Louis Braille. Deze Fransman was de bedenker van het Brailleschrift, een voelbaar schrift dat het voor mensen met een visuele beperking mogelijk maakt om met de vingertoppen teksten, cijfers en muziekschrift te lezen.

Louis Braille werd zelf op 3-jarige leeftijd blind door een ongeval met een priem in de werkplaats van zijn vader. Hij was echter leergierig en wilde zich door niets laten tegenhouden. Hij bleek erg begaafd in muziek, speelde cello en orgel in verschillende Franse kerken, maar wilde ook boeken lezen. Op de Parijse blindenschool waren echter slechts veertien dikke, zware boeken met grote, verheven letters, die Louis al snel allemaal had gelezen. Hij werkte mogelijkheden uit om op eenvoudigere wijze boeken voor blinden beschikbaar te maken. Op 20-jarige leeftijd perfectioneerde hij het brailleschrift, een simpel zes-puntensysteem dat nu wereldwijd wordt gebruikt in vele talen en in allerhande toepassingen.

Dit brailleschrift heeft uiteindelijk een enorme bijdrage geleverd aan de emancipatie en integratie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het geeft toegang tot onderwijs en informatie, twee van de fundamentele mensenrechten. Het draagt bij aan de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking en biedt mogelijkheden tot werkgelegenheid. Het wordt ook wel de sleutel tot intellectuele vrijheid en onafhankelijkheid genoemd.

Daarom wil ik als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting speciaal stilstaan bij 4 januari ‘Wereld Brailledag’ en de ‘toverkracht van de zes puntjes’. Het beleid van het ministerie is immers gericht op het bevorderen van participatie en integratie van mensen met een beperking.

Het ministerie biedt enerzijds een maandelijkse uitkering en een ziektekostenverzekering in de vorm van een Geneeskundige Hulpkaart, in de volksmond ook wel on- of minvermogenkaart genoemd. Anderzijds wil het ministerie de immateriële begeleiding versterken om discriminatie en sociale ongelijkheid te minimaliseren door het bieden van kansen en mogelijkheden tot ontplooiing en zelfstandigheid. Decentralisatie van de dienstverlening is een van de beleidsprioriteiten in deze, zodat de zorg landelijk bereikbaar wordt, dat wil zeggen voor iedereen die zorg behoeft, ongeacht waar hij of zij woont. Daarnaast zal gewerkt worden aan uitbreiding en capaciteitsversterking van de dienstverleners en het optimaliseren van zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheidszorg.

Op ‘Wereld zichtdag’, de tweede donderdag in oktober vroeg ik aandacht voor preventie van visuele problemen, nu ook voor blindheid door ongelukken, zoals bij Louis Braille. Op 15 oktober ‘Internationale Dag van de Witte Stok’ hield ik mensen met een visuele beperking voor: ‘waar een wil is, is er een weg’. Louis Braille is hier een voorbeeld van. Zijn beperking heeft hem er niet van weerhouden zijn potentie tot volle wasdom te brengen. Hij heeft voor miljarden blinden in de wereld bergen verzet, meer dan hij indertijd zelf kon overzien. Het brailleschrift is een uitmuntend middel gebleken tot meer en betere communicatie, hetgeen naast wet- en regelgeving ook tot de beleidsprioriteiten behoort van het ministerie.

Om haar doelen te bereiken wil het ministerie zoveel mogelijk samenwerken met NGO’s. Niet op de laatste plaats met organisaties van blinden en slechtzienden. De doelgroep kan zelf immers het best de grootste noden en belangrijkste behoeften aangeven. Samen bereik je meer. In dit kader heeft het ministerie het proces van herinstalleren van de nationale adviesraad voor mensen met een beperking ( NARG) opgestart.

Om capaciteitsverhoging te bewerkstelligen zal dit jaar de verdere alfabetisering middels het brailleschrift sterk ter hand genomen worden.
Louis Braille heeft laten zien dat geen uitdaging te groot hoeft te zijn. Daarom alle aandacht voor Wereld Brailledag als stimulans om de integratie van onze medeburgers met een visuele beperking te helpen bevorderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May