Wie staat hoger in rang?
03 Jan 2014, 18:00
foto


De laatste maanden komt vaak in het nieuws dat grote bedrijfspanden verrijzen in woonbuurten. Diverse buurten hebben daarover hun beklag gedaan bij de verantwoordelijke instanties, maar zonder resultaat.

De overheidsinstanties die vergunningen verlenen nemen niet eens de moeite om de schrijvers van deze bezwaarschriften te antwoorden, terwijl de buurtbewoners toch het recht hebben om te weten hoe de overheid op hun bezwaren reageert.
Onze president, DNA-voorzitter en een aantal volksvertegenwoordigers hebben diverse keren in DNA over deze kwestie hun mening onomwonden kenbaar gemaakt. De president en DNA-leden hebben zelfs gezegd dat de omwonenden als eerst met hoogste prioriteit geïnformeerd moeten worden over de aanvragen van vergunningen voor bedrijfspanden in hun omgeving, en dat zij een maand de tijd hebben om hun eventuele bezwaren hiertegen in te dienen. We zien echter dat de vergunningverleners noch naar de president noch naar het hoogste college van Suriname, de Nationale Assemblee luisteren. Dit is een soort machtsvertoon. Er worden lukraak vergunningen verleend aan zakenlui die zoals men zegt ook met grof geld strooien om zo’n vergunning te krijgen.

Loze beloften
Zijn de president en DNA werkelijk onze regeerders? Nemen zij echt de beslissingen in het land? Of zijn het de vergunningverleners zoals DC’s en de minister van Handel en Industrie???? In de politiek hoor je vaak dat de president en DNA teveel loze beloften doen zonder dat er uitvoering volgt. Dat ze alleen populaire dingen zeggen, maar niets doen. Ik hoop niet dat dat waar is. Ik hoop dat onze regeerders de daad bij hun woord zullen voegen en hun toezeggingen zullen waarmaken.

Neem bijvoorbeeld de kwestie van de Connection Mall op de hoek van de Henkielaan, Emielaan en Vieruurbloemstraat. De buurtbewoners hebben hier bij elke vergunningsaanvraag een bezwaarschrift ingediend. Maar de vergunningverleners doen alsof hun neus bloedt en negeren alle ingediende bezwaarschriften. Wat de president en DNA zeggen, lappen ze dus gewoon aan hun laars.

We zien dat enkele van de units van deze mall al open zijn, zonder enige bekendmakingen vooraf. We hopen dat er nu in het nieuwe jaar werkelijk maatregelen getroffen zullen worden. We hopen dat de ingediende bezwaarschriften van alle woonbuurten serieus genomen worden en ook dat voortaan helemaal geen vergunning zal worden verleend voor zakenpanden in de woonbuurten. Hierdoor kunnen bewoners ook genieten van het door hun duur geïnvesteerde kapitaal in hun woonhuis en perceel en niet alleen de zakenlui zoals de directeur van HI zegt, want niet alleen de zakenlui investeren veel maar ook de buurtbewoners. Als de directeur van HI in de directe omgeving van zo’n zakenpand zou wonen met alle rare zaken die zich eromheen voordoen, dan zou hij anders piepen.


S. Jhinkoe Rai
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May