Stanley Blokland neemt het roer over bij BBS
02 Jan 2014, 22:00
foto
Majoor Stanley Blokland (links) neemt de leiding van BBS over van Darnie Stolk. (Foto: Raoul Lith)


Majoor Stanley Blokland van het Nationaal Leger (NL) neemt op korte termijn het roer over bij de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS). Darnie Stolk heeft 2½ jaar waargenomen. Wanneer hij de leiding formeel heeft overgedragen aan Blokland gaat Stolk zijn baan als hoofdinspecteur hervatten bij de politie. Voordat Blokland deze functie aanvaardde was hij rayoncommandant regio-west gestationeerd in Nickerie.

Blokland denkt dat ondanks de verschillen tussen het Nationaal Leger en de BBS groot zijn er veel kansen zijn om te groeien. “De BBS is geen militaire organisatie. Maar de leden dragen een uniform, ze marcheren en ze zijn wapendragers. Dus dat betekent dat er discipline aanwezig moet zijn”, zegt Blokland aan Starnieuws. Hij is zich terdege van bewust dat er een nieuwe werkwijze van leidinggeven aan de dag gelegd moet worden. “Ik heb mogen proeven dat de leiding, de bond die er is en andere belanghebbenden, hun werk kennen. En met dat team moeten we verder zaken gaan trekken”, merkt Blokland op.

Berucht imago wegwerken
“De lat is vrij hoog gelegd voor mijn opvolger. In de afgelopen periode is er veel gerealiseerd”, legt Stolk uit. Hij merkt op dat door goede communicatie met het ministerie en het op de voet volgen van processen, veel gedaan is. Vanaf 2013 is de BBS in een eigen pand gehuisvest. Het wagenpark is verruimd en er zijn nieuwe wapens aangeschaft. Volgens Stolk is het beruchte imago dat er was bij zijn aantreden, deels weggewerkt. “Er werd veel alcohol misbruikt tijdens werkuren. Veel manschappen verzuimden zonder geldige reden”, zegt hij.

Het fenomeen ‘strafrapporten’ heeft Stolk weer geïntroduceerd. Hij merkt op dat veel mensen strafrapporten hebben gehad en legio mensen hebben een tuchtstraf opgelegd gekregen. Er zijn schorsingen geweest, mensen hebben strafdiensten gehad. We hebben manschappen met ontslag moeten sturen. “Ik ben er niet trots op. Maar je gaat niet zomaar met ontslag, het is aan zichzelf te wijten. Als er na een waarschuwing geen verandering komt, moet het mes er in”, stelt Stolk. Volgende week voordat Stolk vertrekt, komen er nog strafrapporten van achttien manschappen. Blokland zegt dat hij de ingeslagen weg van Stolk zal blijven voortzetten. “Hij heeft hard getimmerd aan de weg en heeft de zaak op een niveau gebracht. Van dat punt gaan wij nu hoger moeten gaan”, lacht hij zelfverzekerd.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May