Sasur: Juspol voerde in 2013 desastreus auteursrechtbeleid
02 Jan 2014, 06:00
foto


(Aangeboden)

De Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) vindt dat het auteursrechtbeleid van het ministerie van Justitie en Politie in het jaar 2013 desastreus was.
Nadat de minister van Juspol in 2012 in opdracht van de president van Suriname de ministeriële beschikking van Sasur onterecht had ingetrokken, welke hierna gelijk door de rechter was opgeschort heeft hij hieruit geen lering getrokken en de beschikking in 2013 wederom onrechtmatig ingetrokken. Deze keer met de motievering dat de veiligheid van personen in gevaar zou zijn.

Ondanks herhaaldelijke welwillendheid van Sasur jegens het ministerie van Justitie en Politie om middels constructief dialoog te geraken tot een fundamentele beantwoording van dit vraagstuk, heeft de minister onder kunstmatig aangewakkerde druk vanuit een klein maar bovenal selectief deel van de samenleving en enkele volksvertegenwoordigers van wie beter wordt verwacht, het imago van Suriname op dit gebied wederom te grabbel gegooid. Lokaal een diepte punt voor de Sasur-rechthebbenden en internationaal voor Suriname als land.

Op het rechtszekerheidsvraagstuk heeft het ministerie ondanks alle bezittende tools en de wetenschap over weinig rechters ook geblunderd, door extra werkdruk op de rechterlijke macht te plaatsen met de zogenaamde Sasur rechtszaken. Een tijdige uitspraak wordt hiermee belemmerd wat onoverkomelijk tot materiële schade leidt, hetgeen ook het geval is bij auteursrechthebbenden.
Voor 2014 is het te hopen dat de overheid nu serieuzer invulling geeft aan hun gezegde dat de mens centraal staat en er geïnvesteerd moet worden in human capital; voor Sasur begrippen, het intellectueel eigendomsrecht van de mens staat centraal want elk individu is uniek en heeft zo zijn inzet in de maatschappij. Door het administratief apparaat optimaal te laten functioneren kan de overheid in het bijzonder Juspol het rechtszekerheidgevoel bij particulieren verhogen en de werkdruk bij de rechterlijke macht veelal verminderen. Samenwerking en synchronisatie tussen de verschillende hiërarchische niveaus binnen de overheid, z.a. veel al de genieën van het Kabinet van de President en de ministeries onderling, is hiervoor een must.

Commercieel gebruik van muziek zonder toestemming van de rechthebbenden i.c. Sasur blijft een onrechtmatige daad en strafbare feit. Met de intrekking van de Sasur beschikking heeft Juspol rechtzoekenden benadeeld en zichzelf nu verder van huis gebracht. Internationaal is dit stellig afgekeurd en de overheid weet dat. Sasur rechthebbenden leiden nu enorme schade welke nog altijd bij de overheid en muziekgebruikers verhaald zal worden ongeacht of Sasur de beschikking heeft of niet.

Vanwege schaarse deskundigheid, integriteit en doorzettingsvermogen in Suriname op dit gebied doet Sasur steeds de handreiking naar de overheid in Suriname. Het is zinloos om particuliere probleempjes zoals deze op te blazen en of ontwikkelingen te boycotten voor eventueel politiek gewin, want uiteindelijk verliest de Surinaamse samenleving hierdoor veel meer dan alleen het gezicht.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May