Berenstein: Vakbeweging maakte in 2013 diepe terugval
31 Dec 2013, 00:00
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47 zegt dat de vakbeweging in 2013 een diepe terugval heeft gemaakt ten opzichte van voorgaande jaren. Dat dieptepunt schrijft hij toe aan het fenomeen dat werkgevers en werkgeversorganisaties zich steeds meer hebben ontpopt als tegenstanders van vakorganisaties.

“Waar we jarenlang voor hebben gevochten is gebleken dat die positie behoorlijk is afgezwakt. Als we weer opnieuw moeten beginnen met die strijd komen we dan niet eens toe aan het strijden voor arbeidsvoorwaarden”, zegt Berenstein aan Starnieuws. De reden voor deze terugval heeft volgens de vakbondsleider alles te maken het gemis aan sociale wetgeving die bescherming biedt aan de werkende klasse. “Het is geen verdienste van de minister van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu, wanneer die zegt dat er zeven wetten zijn bij de vicepresident. Voor ons is belangrijk dat die wetsvoorstellen worden behandeld door de raad van ministers, de partijen worden geconsulteerd, de ontwerpen naar de Staatsraad gaan en het parlement”, zegt de C-47 voorzitter.

Wetgevingsproducten nodig
De belangrijkste wetgevingsproducten die de werkende klasse moeten beschermen, zijn volgens Berenstein de wet op een sociaal zekerheidsstelsel, minimumloon, de positie van contractarbeiders en uitzendbureaus, wet op algemeen pensioen en andere sociale zekerheden. “Die zaken hadden allang in place moeten zijn. Wij hebben zelf gevraagd om deze wetten en willen ook onze bijdrage leveren. Daarnaast heeft de regering enkele van deze zaken beloofd zoals algemeen pensioen, maar er is nog niets daarvan terecht gekomen.

Voor wat betreft vakbondszaken is 2013 voor C-47 toch wel een goed jaar geweest. “We hebben meer dan veertig nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten, er zijn nieuwe leden erbij en zien we groei, maar dat is alleen voor de interne organisatie. Wat gebeurt er dan met de werknemers die geen vakbond hebben of mogen hebben. Die moeten het hebben van de bescherming door wetgeving. Het dieptepunt in het algemeen plaatje is volgens Berenstein dan ook de gewezen staking van havenarbeiders. Die kwestie waar gestreden wordt voor erkenning van een vakbond is nu beland bij de rechter en waarover nog uitspraak moet worden gedaan.

Geen evenredige verdeling
Voor wat betreft de economie zegt Berenstein, dat hoewel de cijfers een duidelijke economische groei aangeven, er geen sprake is van een nationale economische groei omdat er geen eerlijke herverdeling heeft plaatsgevonden. Wanneer er volgens Berenstein een sociale rechtszekerheid was via sociale wetten, zou dat anders zijn gelopen. “We zien juist dat de verdeling eenzijdig is geweest en dat de corruptie is toegenomen. Het afgelopen jaar zijn er veel te veel schandalen geweest en is het geld in de zakken van een kleine groep mensen verdwenen zegt Berenstein. Ik hoop dat 2014 een beter jaar zal worden en de sociale wetten in behandeling worden genomen.

Berenstein zegt ook wel dat de vakbeweging de hand in eigen boezem moet steken. Volgens hem is er nog te veel verdeeldheid. Dit heeft zich in 2013 wederom gemanifesteerd. Hij noemt de massale uittreding van bonden bij onder andere de Moederbond en de interne conflicten binnen de vakbeweging in het algemeen. “Ik noem geen schuldige, maar constateer slechts de feiten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May