Duizenden ontvluchten vulkaanuitbarsting in El Salvador
30 Dec 2013, 15:00
foto
Camera's hebben de uitbarsting van vulkaan Chaparrastique vastgelegd. (Beeld: BBC)


In het oosten van El Salvador hebben duizenden mensen hun huizen verlaten, nadat vulkaan Chaparrastique zondag was uitgebarsten. Bewoners in de koffie- producerende regio zeiden dat ze een krachtige explosie hadden gehoord voordat de vulkaan hete as en rook in de lucht begon te spuwen.

De autoriteiten hebben gemeld dat niemand gewond is geraakt. Iedereen die in een straal van 3 kilometer van de vulkaan woont, is geëvacueerd. Er zijn tijdelijke onderkomens opgezet in het gebied.

Volgens burgerinformatie autoriteiten wonen er ongeveer 5.000 mensen in het gebied, in de provincie San Miguel. De uitbarsting begon in de morgenuren.
De Salvadoraanse regering heeft de situatie in de vulkaan sinds 13 december gemonitord toen zij verhoogde activiteit hadden waargenomen. Rond de Chaparrastique vulkaan wonen ongeveer 300 gemeenschappen. El Salvador heeft meer dan 20 vulkanen.

Met 2.129 meter boven zeeniveau is de Chaparrastique de derde hoogste vulkaan van het land. In 1976 spuwde het voor het laatst lava en veroorzaakte in 2010 een sterke beving in het gebied.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May