Bond en directie RGM praten over werkneerlegging
28 Dec 2013, 16:45
foto
De werknemers van Rosebel Gold Mines te Brokopondo hebben geweigerd om vandaag te werken.


De RGM-directie en het bondsbestuur van de Rosebel Mijnwerkers Organisatie praten vanmiddag om vijf uur over de werkneerlegging van de werknemers. Lloyd Read, voorzitter van de personeelsbond bij RGM, zegt dat hij partnership heeft aangeboden aan de directie. “Wij willen een structureel beleid voeren dat partnership in zich herbergt en willen betrokken worden bij het beleid ten aanzien van arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.”

De bondsvoorzitter merkt op dat de oorsprong van het gerezen arbeidsprobleem bij de Rosebel Gold Mines ligt bij de werkvergadering waarin de bond heeft aangegeven waar hij voorstaat. Er is gesproken over afspraken waarop de bond betrokken kan worden bij de ontwikkeling van het beleid. Er is extra aandacht gevraagd voor een raamwerk waarin op HRM-niveau de uitvoering van het beleid in goede banen kan worden geleid. “Dit is onze zienswijze, we willen dat het HRM-beleid tweemaal per jaar wordt aangepast.”

Read zegt dat de werknemers hem hebben gevraagd om ze te beschermen. En bij bescherming komen arbeidsomstandigheden en –voorwaarden om de hoek kijken. “Wij willen geen incidenten en symptomen aanvechten, wij willen een structureel beleid op het niveau van partnership.”

Alternatieven
Dat de personeelsleden het werk vanmorgen hebben neergelegd uit onvrede met de handeling van de directie, verbaast de vakbondsman niet. Hij legt uit dat hij alternatieven voor dit probleem had voorgesteld. “Er was een aanvaardbare oplossing gevonden. Wie schetst mijn verbazing als de mensen hun eigen lijn volgen en de afspraken aan de kant zetten." Read zegt niet bereid te zijn om ellenlange gesprekken te voeren over hoe de directie het wil hebben. Hij wijst erop dat hij een eenduidig beleid voor zowel nationale als internationale bedrijven voert, conform de wetten en regels van het land. “Ik kan niet een ander gedrag vertonen naar de multinational.” Dat het bedrijf nu schade lijdt, heeft de directie aan zichzelf te wijten, omdat zij is afgeweken van de gemaakte afspraken.

De productie van de mijn in Brokopondo ligt stil. De directie heeft de verlofdagen op 31 december en 1 januari eenzijdig ingetrokken om haar achterstallige productie in te lopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May