Wegdansende straatklinkers en openstaande rioolputten
27 Dec 2013, 10:05
foto
De ingezakte delen van de Willem Campagnestraat. (Foto: Tanya Frijmersum)


Niet lang terug werd een deel van de Willem Campagnestraat gerehabiliteerd. Er kwamen nieuwe straatklinkers en ingezakte stukken werden aangepakt. Binnen de kortste keren zien we dat vele straatklinkers niet meer op hun oorspronkelijke plaats staan en de onderlaag verzakkingen vertoont.
De klinkers gaan richting trottoirband of zelfs erover. Is dit weggegooid geld, een onjuiste aanpak of zorgt dit voor werkverschaffing bij het ministerie van Openbare Werken?

Het is mij door een deskundige verteld dat straatklinkers langer meegaan dan asfalt, ze breken niet gemakkelijk. Dat kan wel zo zijn maar zo te zien is het gebruik van dit soort materiaal niet geschikt voor elke weg. Wie weet niet dat er zware vrachtwagens compleet met boomstammen over deze weg gaan? En wie weet ook niet dat veel verkeer gebruik maakt van deze weg en dat het hier en daar al jaren onder water loopt? Gaan we op deze manier niet steeds weer iets opknappen terwijl we eigenlijk weten dat het misschien niet de beste oplossing is?
Er wordt verder ook steeds aangehaald dat de gemeenschap beter moet omspringen met het milieu en niet zomaar van alles moet wegsmijten. De petflessen verstoppen rioolputten en zodoende ontstaat er bij een geringe regenbui al wateroverlast. Wat men echter minder vaak verteld is dat er vele rioolputten zijn zonder deksel. Diefstal van deze deksels schijnt normaal te zijn.

Zou er dan niet nagedacht moeten worden over een ander model waarbij deksels niet zo eenvoudig weg te halen zijn? Maar dan zitten we nog te kijken naar de vele petflessen. Hoeveel gezinnen laten die petflessen ook ophalen door een organisatie die ze verkoopt voor recycling? Zijn er wel voldoende spelers op de markt die ook genoeg mankracht hebben om deze petflessen op te halen? En als de overheid aankondigt dat men de flessen in afvaltonnen moet zetten, zijn die in alle buurten te vinden of bedoelt men de afvalton in je eigen huis? Indien het laatste gebeurt dan haalt onze vuilophaaldienst, die overigens echt niet overal komt, het afval wel op en stort het te Ornamibo. Dat geldt natuurlijk niet voor het verre binnenland. Te Ornamibo komt het dan gewoon terecht in het milieu, omdat we in ons land nog niet zover zijn dat afval gescheiden wordt en op een verantwoordelijke manier verwerkt wordt. Dus het milieu wordt dan ergens anders (over)belast met materiaal dat na jaren nog steeds daar blijft zitten…

Dat is natuurlijk niets nieuws, het gebeurt allang! Er behoort dan ook een goed beleid gemaakt te worden voor de lange termijn waarbij deskundig kader ingezet kan worden op diverse gebieden. De aanpak om ons milieu vriendelijk te behandelen valt niet zomaar uit de lucht en zal ook niet zomaar van de ene op de andere dag geschieden. De gemeenschap dient zijn verantwoordelijkheid te kennen of te leren kennen en op alle niveaus, van jong tot oud. Ressortraden, buurtorganisaties en NGO’s kunnen een belangrijke taak vervullen om dit te ondersteunen naast het onderwijsveld. Sommigen doen dat gelukkig al en beseffen dat het aldoor gedaan moet worden. Wees bewust ervan dat de manier waarop de educatie gebeurt wel moet aanslaan in een gemeenschap zodat men er ook wat mee kan doen. Hoe vaak heeft men onderzocht wat de resultaten van alle poster-, teken- en opstelwedstrijden zijn geweest op het gedrag en/of de mentaliteit van jongeren om beter met ons milieu om te gaan?

Dan heb je natuurlijk de burgers zelf, die vaak genoeg wel weten wat wel of niet mag. Voor degenen bij wie grof vuil opgehaald wordt of waar men mogelijkheden heeft om iets ermee te doen is dat prima. Laten we echter niet vergeten dat bewoners in ons binnenland zoals Sipaliwini, ook opgezadeld zitten met afval dat ze niet mogen verbranden en niet in de rivier of in het bos mogen smijten. Wat verwachten we dan wel? Innovatie, deskundigheid, duurzaamheid, mentaliteitsombuiging??
De tijd zal het vertellen, op naar een beter milieu in 2014!

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May