Nieuwe bankbiljetten geen vergroting geldhoeveelheid
25 Dec 2013, 00:00
foto
De nieuwe bankbiljetten die onlangs in circulatie zijn gebracht door de CBvS.


De nieuwe bankbiljetten van SRD 5 en SRD 100 die in omloop zijn gebracht door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben niets te maken met vergroting van de geldhoeveelheid. Een kerntaak van de bank is de uitgifte van bankbiljetten van de Surinaamse munteenheid. Daarnaast moeten de bankbiljetten die in omloop zijn, van goede kwaliteit zijn", zegt bankpresident Gillmore Hoefdraad, om duidelijkheid gevraagd, aan Starnieuws.

De CBvS heeft recentelijk bankbiljetten van SRD 5 en SRD 100 in omloop gebracht met daarop de handtekening van de bankpresident. Hoefdraad deelt mee dat om op elk moment aan de behoefte aan nieuwe bankbiljetten te kunnen voldoen, draagt de bank zorg voor een voorraad nieuwe biljetten die slechts voor vervanging dient. Bij een herdruk is het gebruik dat de biljetten worden voorzien van de handtekening van de zittende bankpresident. Bij een herdruk is het ook mogelijk dat op de nieuwe biljetten meer en betere echtheidskenmerken worden aangebracht, waarmee de samenleving wordt beschermd tegen valsmunterij. Hierdoor kunnen er enkele uiterlijke verschillen zijn, legt Hoefdraad uit.

Wanneer een biljet in het circulatieproces bij de CBvS terugkomt en door slijtage niet meer voldoet aan de criteria voor gebruik, wordt dit niet weer in circulatie gebracht. In de plaats van het afgekeurde biljet wordt er een nieuw biljet in gebruik genomen. De vervanging van versleten en beschadigde biljetten is een continu proces. Het steeds laten aanmaken en in voorraad houden van bankbiljetten is kostbaar. Het zorgvuldig omgaan met de bankbiljetten zal de kosten hiervoor drukken. Ook het meer giraal betalen, met de pinpas, zal resulteren in minder gebruik en slijtage van bankbiljetten, zegt Hoefdraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May