De Orde van Advocaten heeft een deken
25 Dec 2013, 10:00
foto


Bij de onlangs gehouden tussentijdse verkiezing van de deken van de Orde van Advocaten is Harish Monorath bij een opkomst van minder dan 50% met ruime meerderheid gekozen.
Felicitatie van deze kant uit voor zijn verkiezing voor de functie van deken.
Uit zijn verkiezing vallen er natuurlijk uiteenlopende lessen te trekken op welke wijze de Orde in de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd.

De kandidaat die door het huidige bestuur naar voren is geschoven, mr. Teresa Patterson, heeft het onderspit moeten delven en eindigde op de één na laatste plaats en zag twee aspirant kandidaten meer stemmen dan haar halen.
Het huidige bestuur dat inmiddels vijf jaren aan de macht is, heeft met het behalen van het resultaat van de door hem naar voren geschoven kandidaat pijnlijk aangetoond, dat hij loon naar werken heeft gekregen.

De nieuwe deken is op voorhand gewaarschuwd en wordt met het behalen van dit resultaat van een bestuurslid van het ‘oude’ bestuur, met de neus op de feiten gedrukt, namelijk dat zijn mede bestuursleden op het veld niet of nauwelijks herkenbaar zijn en dus niet blinken van activiteit.
In de staatkunde zou men dit typeren als het missen van enig draagvlak.
De afgelopen vijf jaren van besturen hebben onomwonden aangetoond dat het huidige bestuur weinig tot niets tastbaars voor deze belangrijke beroepsgroep van advocaten en advocaten in opleiding, heeft kunnen presteren.
Daarnaast hebben burgers, dagen, zo niet maanden en anderen sommige jaren versleten om op de zaterdag bij de deken te verschijnen om hun klachten over collega advocaten te deponeren, waarbij voor velen zonder enig resultaat, tot op heden.

Beleid, strategisch aanpak, verslaglegging, rapportages, bevindingen, transparantie en openbaarheid van bestuur, op klachten na van het bestuur van de Orde aan de huidige staatsrechtelijke orde, hebben de leden in de afgelopen jaren nooit bereikt.
Sinds jaar én dag is de voordracht en benoeming van advocaten in opleiding (aio) een paternalistische traditie verworden en één die op patronage is geschoeid en ook vanuit de Orde verder versterkt en aangemoedigd.
Sommige advocaten in opleiding lopen inmiddels zeven tot tien jaren stage, terwijl anderen in zes weken voorgedragen en benoemd worden.
Zie hierin onder andere vooral de oorzaak dat de vooruitgeschoven kandidaat deken, mr. Patterson het heeft moeten afleggen, tegenover de 'blote' kandidaten.
En met deze (mede)bestuursleden zegt de pas gekozen deken in zijn eerste reactie, “Dat beleid ga ik voortzetten”.
Een gewaarschuwde deken telt in deze voor meer dan twee.

Goed beschouwd, moeten alle 'oude' bestuursleden, de hand in eigen boezem steken en de nieuw gekozen deken verblijden met het ter beschikking stellen van hun functie, althans bedanken.
Hiermee heeft de deken in de komende zes maanden, de volledige vrijheid en ruimte om nadere invulling te geven aan zijn eigen voorgenomen beleid en zich sterk te maken om met nieuwe en frisse bestuurders deel te nemen aan de komende verkiezing over zes maanden en dan mogelijk voor langere tijd deken te blijven, conform de advocatenwet.

mr. Ramesh Malahe
Advocaat in opleiding
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May