Enfield schenkt schilderij aan stichting 8 December 1982
24 Dec 2013, 13:00
foto


Kunstenaar Robbert Enfield heeft een schilderij geschonken aan stichting 8 December 1982. 'Sudden Exodus' is een weergave van het verdriet en de lijdensweg voor de nabestaanden bij het plotselinge verlies van een geliefde. Het schilderij is onthuld en in ontvangst genomen op het erf bij de voorzitter van de stichting, Sunil Oemrawsingh.

'Sudden Exodus' is in 2008 geschilderd. "Mijn broer was plotseling heengegaan. Het verlies heb ik proberen te verwerken op canvas", vertelt Enfield, die het zichtbaar moeilijk heeft om te praten over die periode. "Maar de dood van een geliefde laat voor altijd een leegte achter, een diep litteken. Het is zeer moeilijk om zo iemand te vervangen of het nou een broer, een vader, een moeder, een echtgenoot, vriend of grootmoeder is. Hoe erg zal het nog meer zijn als je niet weet waarom ze heengegaan zijn..."

Gebroken harten
Drie figuren, hulpeloos op een lange smalle weg symboliseren de nabestaanden. De uitgestrekte armen stellen hulpeloosheid voor en de gebroken harten het litteken dat niet makkelijk heelt. Er zijn ook verse en stervende bloemen te zien, symbool voor de vergane frisheid. Een gevallen paraplu stelt de weggevallen bescherming van de overleden geliefde. "Ik begrijp de pijn van nabestaanden van de 8 decembermoorden. Dit geef ik uit geheel mijn hart en wens dat ze eindelijk vrede vinden."

Oemrawsingh is de kunstenaar erkentelijk voor de gift. "Namens de stichting en alle andere mensenrechtenorganisaties in Suriname nemen wij deze solidariteitsbetuiging in ontvangst. Het gaat niet alleen om de pijn van 15 families maar heel het land heeft deze gevoeld. De pijn wordt draaglijker als je schouders hebt die je steunen."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May