Cubaanse president waarschuwt lokale ondernemers
22 Dec 2013, 16:05
foto
President Raul Castro van Cuba heeft lokale ondernemers ernstig gewaarschuwd. (Foto: AP)


De Cubaanse president Raul Castro heeft ondernemers die de grenzen van de economische hervormingen in het land verleggen, ernstig gewaarschuwd. In een toespraak tot het parlement zei Castro zaterdag: "Zij die ons onder druk zetten om sneller te gaan, leiden ons naar de afgrond."

Castro heeft sinds 2010 kleinschalige, particuliere bedrijven in bijna 200 gebieden gelegaliseerd. Met de legalisatie kwamen ook strengere regels voor het bedrijfsleven die worden gezien als concurrenten van staatsbedrijven. In de afgelopen maanden heeft de regering de wederverkoop van ingevoerde apparatuur en kleding verboden. Ook is er met de harde had opgetreden tegen illegale privé-videospelletjes en film salons.

"Elke stap die we nemen moeten gepaard gaan met de vestiging van een gevoel van orde," zei Castro in een toespraak tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst van de communistische wetgever. "Onvoldoende controles door overheidsinstellingen bij illegale activiteiten van particuliere ondernemers zijn niet opgelost op een geschikt moment, wat een klimaat van straffeloosheid heeft gecreëerd en de versnelde groei heeft gestimuleerd van activiteiten die voor bepaalde beroepen nooit zijn.”

Betrekkingen VS
Castro vertelde de wetgevers ook dat Cuba betere betrekkingen wil met de Verenigde Staten (VS), maar nooit zal toegeven aan eisen die de regering en economie van Cuba veranderen. Hij zei dat de bilaterale betrekkingen alleen kunnen verbeteren als beide partijen elkaars verschillen leren respecteren. “Als dat uitblijft, zijn we klaar om nog eens 55 jaar door te gaan in dezelfde situatie.”

Het 50-jaar oude Amerikaanse embargo zou de Cubaanse economie hebben gewurgd, maar Castro’s regering erkend ook dat zij de door de staat geleide economie moeten hervormen met een geleidelijke openstelling voor particuliere ondernemingen.

Veel Cubanen hebben de kansen om meer geld te verdienen met hun eigen bedrijf enthousiast aangegrepen, maar nieuwe ondernemers en externe deskundigen zeggen dat de regering gemengde berichten heeft verzonden over haar openheid voor het particuliere bedrijfsleven.

De toespraak van Castro kwam twee weken nadat hij en de Amerikaanse president Barack Obama de handen hebben geschud op een herdenkingsbijeenkomst voor de Zuid-Afrikaanse anti - apartheid icoon Nelson Mandela.

Terwijl de handdruk aanzienlijke internationale aandacht trok, blijft een belangrijke doorbraak in de betrekkingen onwaarschijnlijk. Cuba blijft namelijk aannemer Alan Gross van de Amerikaanse regering vasthouden. Hij is vier jaar geleden gearresteerd voor wat Cuba beschouwd als een subversieve poging om politieke verandering te bevorderen .
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May