Asabina vreest stagnatie onderwijsproces na kerstvakantie
22 Dec 2013, 10:00
foto
Ronny Asabina, fractieleider BEP


Parlementariër Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, vreest dat het onderwijsproces na de kerstvakantie behoorlijk zal worden gestagneerd. “Het heeft er veel van dat als de regering niet op zeer korte termijn over de brug komt met de toegezegde subsidiegelden aan de onderwijsinstellingen, het onderwijsproces spaak gaat lopen”, zegt Asabina aan Starnieuws. De door de regering toegezegde subsidiegelden aan glo- en voj-scholen als compensatie voor het afschaffen van de ouderbijdrage, zijn tot nu toe uitgebleven.

Asabina zegt dat al tijdens een bezoek van de vaste commissie van onderwijs aan scholen, bij de opstart van dit nieuwe schooljaar gebleken is dat de onderwijsinstellingen het niet zullen redden zonder de toegezegde subsidie. “Het probleem is nu nijpender, zodanig dat bijzondere scholen aan de bel beginnen te trekken”, zegt Asabina. Hij vermoedt dat een brief van het bestuur van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) waarin een spoedonderhoud wordt gevraagd met de vaste commissie onderwijs van het parlement, alles daarmee te maken heeft. “Hoewel het onderwerp in de brief niet concreet is, heb ik signalen mogen opvangen dat men ook over dit nijpend punt met de vaste commissie wil praten”, zegt de parlementariër.

Begrijpt regering niet
De BEP-parlementariër zegt de regering niet meer te begrijpen, wanneer gesteld wordt dat de uitvoering van een sociaal akkoord en hervorming van het onderwijs als een van de belangrijkste prioriteitsgebieden wordt aangemerkt. “De uitvoering van deze beleidsgebieden wankelt aan alle kanten. “Ik vraag me dan af waarom de regering bepaalde keuzes maakt, besluiten neemt en toezeggingen doet die niet kunnen worden nagekomen”, zegt Asabina.

Hetzelfde financieel probleem constateert Asabina ook bij opvanginstellingen. Ook zij krijgen de toegezegde subsidiegelden niet. De vrees voor de gestagneerde start van het onderwijsproces wordt volgens hem gevoed door problemen die nog steeds gaande zijn bij de naschoolse opvang. Dit project kan op de een of andere manier niet volledig onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van onderwijs en volksontwikkeling worden gelegd. Voor wat het binnenland betreft verwijst Asabina slechts naar het nog steeds niet operationeel zijn van het internaat te Stoelmanseiland, terwijl dat van Atjoni nog steeds geplaagd wordt met kinderziekten. “Ik vind het verwerpelijk dat de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers moet inspringen om het internaat te Atjoni te kunnen openen”, zegt Asabina.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May