Wederom hoog aantal vermoorde journalisten in 2013
22 Dec 2013, 02:00
foto


Het aantal van 71 vermoorde journalisten in 2013 wordt ondanks en lichte daling met twintig procent ten opzichte van vorig jaar met 88 doden, gezien als een dieptepunt. Zeker wanneer dit in relatie wordt gebracht met het aantal toegenomen ontvoeringen (87) van klokkenluiders en journalisten. Vooral het aantal van 826 gearresteerde journalisten is zorgwekkend. Deze rapportage wordt vermeld in het onlangs uitgebrachte jaarlijks rapport van de internationale organisatie ‘Reporters Without Borders’. Deze organisatie rapporteert voor dit jaar en schrikbarend aantal van 2160 bedreigingen en fysieke aanvallen op journalisten.

De rapportage vermeldt dat met een toename van vijf procent, 77 journalisten hun thuisland hebben moeten ontvluchten en zes andere mediawerkers zijn vermoord. Van het totaal aantal aan vermoorde journalisten was 39 procent in een oorlogsgebied, 8 procent was freelance journalist terwijl 4 procent van de slachtoffers vrouwen was. De slachtoffers worden verdeeld in 37 procent bij de drukpers, 30 procent bij de radio, 30 procent bij de televisie en 3 procent van de slachtoffers werkte voor een nieuwssite. Reporters Without Borders registreert sinds 15 december dit jaar dat er 178 journalisten in de gevangenis zitten.

Vijf dodelijkste landen
Azië, met 24 doden, het Midden Oosten en Noord-Afrika met 23 behoren tot de regio’s met de meeste slachtoffers. Het aantal journalisten gedood in sub-Sahara daalde scherp, van 21 in 2012 tot 10 in 2013. Dit komt door de daling van het aantal sterfgevallen in Somalië. Latijns-Amerika zag een lichte daling (van 15 in 2012 tot en met 12 in 2013.

Syrië, Somalië en Pakistan behouden hun positie onder de vijf dodelijkste landen in de wereld voor de media. Ze worden dit jaar vergezeld door India en de Filipijnen. Die vervangen Mexico en Brazilië, hoewel het aantal journalisten gedood in Brazilië (5), hetzelfde was als het jaar daarvoor. Twee journalisten werden vermoord in Mexico, terwijl drie anderen verdwenen. De terugkeer van de Institutioneel Revolutionaire Partij en de druk van de nieuwe regering op de media hebben bijgedragen aan een scherpe stijging van zelfcensuur in Mexico. Een toename van zelfcensuur was waarschijnlijk ook de reden voor de daling van het aantal journalisten gedood in andere landen.

Straffeloosheid
Reporters Without Borders secretaris-generaal Christophe Deloire heeft tijdens een bijeenkomst van de VN-veiligheidsraad op 13 december opgeroepen tot strengere maatregelen ter bestrijding van straffeloosheid. Bij de VN is er op aangedrongen dat artikel 8 van het statuut van het Internationaal Strafhof wordt gewijzigd zodat "doelbewuste aanvallen op journalisten, media- ontwikkelingswerkers en aanverwant personeel" worden gedefinieerd als oorlogsmisdaden".

"Bestrijding van straffeloosheid moet een prioriteit zijn voor de internationale gemeenschap, gezien het feit dat wij aan de vooravond staan van de zevende verjaardag van de VN-Veiligheidsraad resolutie 1738, die toeziet op de veiligheid van journalisten”, zei Deloire.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May