Deken Monorath wil eigen gebouw voor de Orde
22 Dec 2013, 00:00
foto
Harish Monorath, nieuwe deken van de Surinaamse Orde van Advocaten. (Foto: René Gompers)


De kersverse deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA), Harish Monorath, gaat zich inzetten voor een eigen onderkomen van de organisatie. "Er is heel veel werk te doen, maar dit is een van de belangrijkste dingen waar ik mij sterk voor zal maken", deelt Monorath aan Starnieuws mee. "Een eigen gebouw voor de Orde net zoals de Vereniging van Medici een eigen huis heeft." De verkiezing van de nieuwe deken heeft zaterdag plaatsgevonden in theater Unique.

Monorath geeft aan dat hij actief het beleid van de vorige deken, Stanley Marica, heeft ondersteund. "Hij zette zich in voor het versnellen van rechtszaken en snellere vonnissen. Dat beleid ga ik voortzetten", meldt de 32-jarige Monorath. "Ik ga ook voor een wijziging van de Advocatenwet om de rechtspositie van advocaten te garanderen. Om toegelaten te worden moet je 'Meester in de Rechten' zijn maar mensen studeren nu af met 'Bachelor in Law'. Er moeten administratieve wijzigingen komen om toegelaten te worden."

Betere communicatie
Aan de communicatie tussen advocaten moet er nog meer gedaan worden. Vooral als het gaat om documenten en besluiten. Ook de communicatie tussen het SOVA-bestuur en zijn leden zal verbeterd moeten worden. De samenwerking tussen advocaten en deurwaarders dient verbeterd te worden. Monorath ziet dat meer deurwaarders worden toegelaten, maar dat tegelijkertijd de normvervaging bij deze groep "bij de wortel" wordt aangepakt. Met het ministerie van Justitie en Politie zal er onderhandeld moeten worden voor betere tarieven bij kosteloze rechtsbijstand. Daarnaast zal gewerkt moeten worden aan tarieven bij de advocatuur zodat "jonge advocaten en oudere collega's verzekerd zijn van een evenwichtig tarieven systeem."

"Wat voor mij een grote uitdaging is, is de aanzet om een eigen kantoor te hebben voor de Orde", vertelt Monorath. "Het kan niet dat een organisatie die al zolang bestaat, niet beschikt over een eigen gebouw."

René Gompers

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May